naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odnosi EU-a i Rusije ugroženi zbog rata u Gruziji

Suspenzija pregovora EU-a i Rusije o novom sporazumu o strateškom partnerstvu, zamrzavanje pregovora o bezviznom režimu za ruske državljane i uskraćivanje europske humanitarne pomoći Čečeniji dok Rusija ne prekine agresiju na Gruziju, mogli bi biti neki od prijedloga o kojima će u srijedu 13. kolovoza u Bruxellesu razgovarati ministri vanjskih poslova EU-a, pišu u ponedjeljak 11. kolovoza europski mediji.

U slučaju da borbe prestanu, EU bi mogao ponuditi i slanje policijskih snaga, no ne i vojnika, kako bi se sačuvao mir u odmetničkim gruzijskim regijama i ubrzali pregovori o slobodnoj trgovini i viznom režimu s Gruzijom i Ukrajinom, čime bi se "pokazalo da te zemlje nisu 'siva zona' u koju se Rusija može širiti", rekao je jedan europski diplomat.

EU je u srpnju pokrenuo pregovore o novom sporazumu o strateškom partnerstvu s Rusijom, koji bi trebao zamijeniti dosadašnji Sporazum o partnerstvu i suradnji, a izdvaja i oko 18 milijuna eura godišnje za obnovu ratom razorene Čečenije.

Ruski napad na Gruziju potkraj prošlog tjedna, nakon što je Tbilisi silom pokušao pod svoju kontrolu vratiti odmetnutu prorusku pokrajinu Južnu Osetiju, doveo je, međutim, europsko-ruske odnose u pitanje, izazvavši najozbiljniju sigurnosnu krizu u Europi od rata na Kosovu 1999.

Sukobi su zahvatili i drugu gruzijsku odmetnutu regiju Abhaziju, odnosno klanac Kodori, jedino područje te regije koje kontrolira Tbilisi.

Francusko predsjedništvo EU-a sazvalo je zbog toga izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a (GAERC) za 10 sati ujutro u srijedu. Veleposlanici EU-a (COREPER) pripremit će dnevni red sastanka u utorak poslijepodne.

Pariz je objavio da, ovisno o situaciji, ne isključuje ni mogućnost sazivanja izvanrednog summita šefova država i vlada EU-a, što je zatražila Poljska.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner počeo je u nedjelju navečer, u pratnji predsjedatelja OESS-a, finskog ministra vanjskih poslova Alexandera Stubba, posredničku misiju u Tbilisiju. U ponedjeljak će otputovati i u Moskvu, koju bi 'idućih dana' posjetiti trebao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Francusko predsjedništvo EU-a predlaže Gruziji i Rusiji plan za rješenje krize u tri točke, koji predviđa trenutačni prekid vatre, poštivanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Gruzije i povlačenje vojnih snaga na početne položaje.

Nakon razgovora s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, Kouchner je u ponedjeljak izjavio da je Saakašvili prihvatio 'gotovo sve' prijedloge Europske unije, prenijele su svjetske agencije.

'Mir se mora vratiti da bi se zaštitilo svo civilno stanovništvo', rekao je Kouchner u Tbilisiju. 'To je jedina stvar. Imajući to u vidu, predsjednik Saakašvili prihvatio je gotovo sve prijedloge koji su mu izneseni', kazao je.

Kouchner je istaknuo da je njegov glavni prioritet 'kontrolirano povlačenje snaga'. 'Sjedanje za stol, pregovori, mirovni pregovori, političko rješenje. To je to. Lako reći, teško provesti', rekao je.

Gruzija je u nedjelju Moskvi ponudila prekid vatre i mirovne pregovore, objavivši da je povukla svoje snage iz Južne Osetije. Rusija tvrdi da se gruzijske snage ne pridržavaju prekida vatre i traži njihovo bezuvjetno povlačenje.

U sukobima, koji se u međuvremenu nastavljaju, ima mnogo civilnih žrtava, no njihov točan broj još nije poznat.

Europska komisija izdvojila je u nedjelju milijun eura za hitnu humanitarnu pomoć žrtvama sukoba u Južnoj Osetiji, a spremna je izdvojiti i više čim njezini stručnjaci procijene situaciju na terenu, priopćeno je iz Bruxellesa.

Od 1993., Europska komisija poslala je ukupno 104 milijuna eura humanitarne pomoći Gruziji.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski predložio je u nedjelju slanje međunarodnih stabilizacijskih snaga na južni Kavkaz.

Kaczynski je plan iznio u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Sarkozyjem.

'Plan Poljske, Litve, Latvije, Estonije i Ukrajine predviđa trenutačni prekid nasilja i početak mirovnih pregovora', rekao je za France presse izvor iz ureda poljskog predsjednika, dodajući da bi se uključiti trebale i međunarodne organizacije poput OESS-a te humanitarne organizacije.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski rekao je da Francuska i Njemačka podržavaju zamisao o europskim stabilizacijskim snagama. (Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU-Russia relations in jeopardy as bombs hit Tbilisi