naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pad BDP-a u eurozoni i EU u drugom tromjesečju
Bruto domaći proizvod (BDP) 15-člane eurozone u drugom je tromjesečju ove godine u usporedbi s tromjesečjem ranije smanjen za 0,2 posto, dok je na razini EU-a pad iznosio 0,1 posto, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda Eurostat, objavljene u četvrtak 14. kolovoza.

U prvom tromjesečju ove godine, po podacima toga ureda, gospodarstvo eurozone i 27-članog EU-a poraslo je za 0,7 posto.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, sezonski prilagođeni BDP u eurozoni je u drugom tromjesečju 2008. porastao za 1,5 posto a u EU-u za 1,7 posto. U prvom tromjesečju 2008. rast je u eurozoni iznosio 2,1 a na razini EU-a 2,3 posto.

Američki BDP u drugom je tromjesečju porastao za 0,5 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je zabilježio rast u visini od 0,2 posto. BDP je u Japanu istodobno smanjen za 0,6 posto, nakon što je u prvom tromjesečju porastao za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini gospodarstvo SAD-a u drugom je tromjesečju poraslo za 1,8 posto, u usporedbi s 2,5-postotnim rastom ostvarenim u tromjesečju ranije. U Japanu su gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 1,0 posto, nakon rasta od 1,2 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. (Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Euro area GDP down by 0.2% and EU27 down by 0.1%
  • EUobserver: Eurozone swings closer to economic recession