naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurozona i EU zabilježili manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni

Eurozona je u lipnju drugi mjesec za redom zabilježila manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa svijetom, i to u visini svega 0,1 milijarde eura, pokazuju u ponedjeljak 18. kolovoza objavljeni podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

Revidirani podaci za svibanj pokazuju da je trgovinski manjak 15 zemalja članica eurozone u tome mjesecu iznosio 3,9 milijardi eura, priopćila je ta središnja europska statistička agencija.

Međutim, podaci za lipanj daleko su ispod prognoze analitičara od 1,1 milijarde eura trgovinskog viška u tome mjesecu.

Usporedbe radi, u lipnju 2007. eurozona je ostvarila 7,5 milijardi eura trgovinskog viška. Prema Eurostatovim podacima, uvoz je u lipnju ove godine porastao 11 posto, dok je izvoz porastao tek pet posto.

Istodobno, u lipnju je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni na razini 27-člane EU iznosio 20,1 milijardu eura, nakon 21,3 milijarde eura manjka zabilježenog u svibnju, ali znatno više od 9,1 milijarde eura manjka zabilježenog u lipnju 2007., priopćeno je iz statističkog ureda. (Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: June 2008 Euro area external trade deficit 0.1 bn euro