naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Članice EU podijeljene uoči kriznog sastanka NATO-a o Gruziji

Uoči današnjeg izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu, zemlje članice EU-a podijeljene su oko toga kako bi Zapad trebao odgovoriti Rusiji zbog rata u Gruziji koji je ponovno raspirio hladnoratovske napetosti, pišu europski mediji.

Dok većina istočnoeuropskih članica želi zauzeti odlučnije stajalište prema Moskvi, Francuska i Njemačka opreznije su kada je riječ o ugrožavanju odnosa s Rusijom.

Uoči sastanka ministara 26 članica NATO-a, Gruzija i Rusija daju kontradiktorne izjave o povlačenju ruskih snaga iz Gruzije.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je povlačenje počelo u ponedjeljak, dok dužnosnici u Tbilisiju tvrde kako zasad nema dokaza da ruske snage doista napuštaju gruzijski teritorij, što potvrđuju i izvješća stranih novinara s terena.

Analitičari očekuju da će Rusija otezati s povlačenjem, izlažući gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija gospodarskom i socijalnom pritisku ne bi li ga srušila s vlasti.

No, na pitanje kako bi Zapad trebao odgovoriti i kazniti Rusiju u slučaju da ne ispuni uvjete iz mirovnog sporazuma, o čemu će se raspravljati na današnjem sastanku NATO-a, nema jednostavnog odgovora.

Jastrebovi iz Sjedinjenih Država i nekih istočnoeuropskih članica EU-a, ponajprije Poljske i baltičkih republika, sugeriraju da se Rusija ne bi usudila napasti Gruziju da su Gruzija i Ukrajina blizu članstva u NATO-u.

Francuska i Njemačka, međutim, situaciju promatraju drukčije, smatrajući da bi, da je Tbilisi na summitu NATO-a u Bukureštu u travnju dobio pozivnicu, Sjevernoatlantski savez morao stati u obranu Gruzije u sukobu s Rusijom oko Južne Osetije.

Sjedinjene Države nisu se izravno uplitale u krizu, prepustivši Francuskoj i Njemačkoj da pregovaraju s Moskvom i Tbilisijem. Američka državna tajnica Condoleezza Rice izvršila je pritisak na gruzijskog predsjednika da potpiše mirovni sporazum dogovoren uz posredovanje Pariza, kazavši mu da SAD nema drukčijih mehanizama za pritisak na Moskvu.

Analitičari stoga ne mogu reći hoće li pozivi Poljske i baltičkih država da se Moskva suoči s 'ozbiljnim posljedicama' zbog svoje vojne akcije u Gruziji dobiti američku potporu.

Ministri NATO-a vjerojatno će razmotriti niz zajedničkih vojnih i drugih aktivnosti planiranih s Rusijom i neke od njih možda otkazati, smatraju.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručio je u ponedjeljak da Zapad mora poštivati rusku silu i opovrgnuo da je Moskva okupirala Južnu Osetiju. 'Ne želimo pogoršanje međunarodnih odnosa; želimo da nas se poštuje. Želimo da se poštuje naše ljude i naše vrijednosti', rekao je.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice ocijenila je na putu u Bruxellesu da Rusija igra 'jako opasnu igru i da bi možda trebala ponovno promisliti'. Dodala je da SAD i saveznici neće dopustiti Rusiji da povuče 'novu liniju' kroz Europu i zastrašuje bivše sovjetske republike i satelite.

Američki veleposlanik pri NATO-u Kurt Volker rekao je uoči sastanka NATO-a da SAD neće tražiti prekid dijaloga s Rusijom u sklopu NATO-a. 'Ne želimo uništiti Vijeće NATO-Rusija, ali ruske akcije dovele su u pitanje same temelje odnosa NATO-a i Rusije', rekao je.

Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je u ponedjeljak kako se nada da će 'odluka NATO-a biti uravnotežena te da će odgovorne snage na Zapadu odustati od krajnjeg cinizma koji je toliko očit i koji nas vraća u hladnoratovsko razdoblje'. (Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU split ahead of NATO crisis meeting on Georgia