naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi bolji pristup znanstvenim rezultatima koje financira

Europska komisija pokrenula je u srijedu 20. kolovoza pilot projekt kojim želi osigurati slobodan i besplatan pristup putem interneta rezultatima istraživanja koja se financiraju europskim novcem, priopćeno je iz Bruxellesa.

Projekt će omogućiti neograničen pristup putem interneta rezultatima projekata koje je financirala Europska unija, u prvom redu znanstvenim člancima, nakon isteka embarga od šest do 12 mjeseci od njihove prve objave. Ti su članci trenutačno dostupni samo putem pretplate.

Projektom će biti obuhvaćeno oko 20 posto proračuna 7. Okvirnog programa za istraživanja i razvoj (FP7) na područjima poput zdravlja, energetike, okoliša, društvenih znanosti i informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

FP7 raspolaže proračunom većim od 50 milijardi eura za razdoblje od 2007.-2013. Pilot projekt trajat će do njegova isteka.

'Slobodan i besplatan pristup najnovijem znanju u strateškim područjima ključan je za europsku istraživačku konkurentnost. Ovaj pilot projekt važan je korak prema uvođenju 'pete slobode', slobodnog kretanja znanja među zemljama članicama, istraživačima, industrijom i u široj javnosti', rekao je europski povjerenik za znanost i istraživanja Janez Potočnik.

'Osim toga, to je pošteno vraćanje javnosti istraživanja koja se financiranju novcem EU-a', istaknuo je.

Više o projektu bit će objavljeno 1. rujna na internetskoj stranici Europske komisije na adresi: http://ec.europa.eu/research/science-society/open_access.  (Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Better access to scientific articles on EU-funded research: European Commission launches online pilot project
  • EurActiv: Commission to test free access to EU research