naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: pad aktivnosti u sektoru graditeljstva u lipnju

Sezonski prilagođene aktivnosti u sektoru graditeljstva u eurozoni u ovogodišnjem su lipnju na mjesečnoj razni smanjene za 0,6 posto, te za 1,5 posto na razini Europske unije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata, objavljene u srijedu 20. kolovoza. 

U usporedbi sa lipnjem prošle godine, graditeljske su aktivnosti u lipnju 2008. smanjene za 2,4 posto u eurozoni te za 1,8 posto u Europskoj uniji.

Na mjesečnoj razini, najznačajnija povećanja ostvarena su u Portugalu i Rumunjskoj (u obje zemlje za 2,9 posto) i u Poljskoj (2,6 posto). Najveća smanjenja zabilježena su u Sloveniji (5,8), Velikoj Britaniji (5,4 posto) te Španjolskoj (3,1 posto).

Na godišnjoj razini, najveći porast zabilježen je u Poljskoj (20,8 posto), Sloveniji (14,9 posto), Rumunjskoj (12,7 posto) te Bugarskoj (10,3 posto). Najveća smanjenja zabilježena su u Španjolskoj (15,9 posto) te u Velikoj Britaniji (4,7 posto), objavio je Eurostat. (Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: June 2008 compared with May 2008 Construction output down by 0.6% in the euro area