naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pad proizvodnih aktivnosti u eurozoni treći mjesec za redom

Proizvodne aktivnosti u 15 zemalja članica eurozone u kolovozu su zabilježile pad treći mjesec za redom, a pad aktivnosti bilježi se i u proizvodnom i sektoru usluga, pokazuje novo istraživanje objavljeno u četvrtak 21. kolovoza.

Prema prvim procjenama, indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) koji sastavlja istraživačka tvrtka Markit u kolovozu je blago porastao, na 48,0 bodova, sa 47,8 bodova u srpnju.

Pad indeksa ispod razine od 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti u tom sektoru.

Podatci, koji bi kasnije mogli biti revidirani, "ukazuju na to da je BDP u trećem tromjesečju vjerojatno stagnirao, povećavajući nade da regija još uvijek tehnički nije ušla u recesiju koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti", rekao je Jacques Cailloux, čelnik odjela za gospodarstvo eurozone pri RBS-u, koji sponzorira istraživanje.

"Međutim, s obzirom na to da su indikatori budućih gospodarskih izgleda, primjerice očekivanja u pogledu uslužnog sektora, niski, čini se kako su šanse za poboljšanje gospodarske situacije tijekom nadolazećih mjeseci male", dodao je.

Indeks proizvodnih aktivnosti za eurozonu za kolovoz porastao je na 47,5 bodova, sa 47,4 bodova u srpnju, zadržavajući se tako ispod razine od 50 bodova treći mjesec za redom.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru za eurozonu u kolovozu iznosi 48,2 boda, dok je u srpnju iznosio 48,3 bodova, ujedno zabilježivši pad na najnižu razinu od lipnja 2003. (Hina)

 

Više o tome:

Markit: POLL-Euro zone business activity stabilises-RBS/Markit PMI