naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europi prijeti demografska kriza

Europa bez imigracije u budućnosti neće moći zadržati stabilan broj stanovnika, prema novom istraživanju njemačkih znanstvenika koje obuhvaća 27 zemalja članica, Norvešku, Island i Švicarsku.  

Bez imigranata, broj stanovnika u EU smanjit će se za 52 milijuna na 447 milijuna do 2050., prema istraživanju berlinskog Instituta za populaciju i razvoj, koje će biti objavljeno u rujnu u časopisu GEO. 

Od 50-ih godina, udio stanovništva EU-a u svjetskoj populaciji ostao je stabilan samo zahvaljujući primanju novih članica. 'Idući korak u tom smislu bio bi ulazak Turske', sugerira institut u svojim zaključcima. 

U zemljama članicama bilježi se slabi natalitet, premda se situacija razlikuje od regije do regije i od zemlje do zemlje. 

Zemlje poput Njemačke i Italije imaju relativno staro stanovništvo čiji broj opada, posebice u perifernim ruralnim područjima. 

Najteža je situacija u Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj. 

S druge strane, u zemljama koje imaju veći natalitet i imigraciju, poput Francuske, Irske i Norveške, broj stanovnika ima tendenciju rasta, a na selu je barem stabilan.

To se objašnjava socijalnim sustavima koji osiguravaju povoljne uvjete za obitelji i programima poticanja nataliteta, uključujući slabo naseljena područja, kao i uravnoteženim razvojem zemlje. 

To je, primjerice, slučaj na Islandu i u Norveškoj. Demografska politika u Francuskoj također daje rezultate. U Francuskoj je 2000. bilo 23 milijuna stanovnika manje nego u Njemačkoj. Prema novim podacima, Francuska bi trebala prestići Njemačku po broju stanovnika do 2050. 

Žene u EU u prosjeku rađaju 1,5 djece, zbog čega je svaka nova generacija 25 posto manja od prethodne, navodi se u izvješću. Do 2050. prosječna dob ljudi u EU bit će deset godina viša.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: European regions face population drain