naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU očekuje konkretne rezultate od Bugarske do kraja godine

Glavni direktor Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) Franz-Hermann Bruener pozvao je u četvrtak 21. kolovoza u Sofiji bugarske vlasti da intenziviraju borbu protiv korupcije do kraja godine. 

Franz-Hermann Bruener razgovarao je s bugarskim premijerom Sergejem Staniševim i zamjenicom premijera zaduženom za europske fondove Meglenom Plugčievom.

Bruener i Stanišev 'izrazili su nadu u dinamičnije poboljšanje rada bugarskog pravosuđa i više konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije do kraja godine', priopćila je vlada u Sofiji.

U izjavi prije dolaska u Sofiju, Bruener je poručio kako od Bugarske očekuje konkretne rezultate. 'Naša poruka bugarskim vlastima je jasna: Neke promjene su provedene. Sada očekujemo rezultate.' 

'Moramo vidjeti jasan i konkretan ishod borbe protiv prijevara i korupcije u Bugarskoj: u pravosudnim postupcima kao i u vezi upravljanja europskim novcem', dodao je.

Ministrica pravosuđa Meglena Tačeva kazala je novinarima da je Bruener u razgovorima istaknuo kako EU 'želi vidjeti napredak u istragama, slučajeve pred sudovima i izrečene kazne.'

Europska komisija suspendirala je Bugarskoj više od 800 milijuna eura iz europskih fondova zbog korupcije i lošeg upravljanja europskim novcem.

Upozorila je i na mogućnost dodatnih sankcija ako bugarske vlasti ništa ne poduzmu.

Bruener će u petak razgovarati i s glavnim tužiteljem Borisom Velčevim te s čelnikom novoosnovane bugarske Državne agencije za nacionalnu sigurnost Petkom Sertovim.(Hina)

  

Više o tome:

Europska komisija: OLAF-Director General visits Bulgaria