naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Izvanredni summit EU-a zbog situacije u Gruziji

Francusko EU predsjedništvo sazvalo je za 1. rujna izvanredni sastanak na vrhu šefova država ili vlada EU-a zbog situacije u Gruziji, odnosno nepovlačenja ruskih snaga iz ove kavkaske republike. 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je kako Rusi trebaju provesti povlačenje bez odgađanja. 

Sarkozy, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, ponovio je da svi uvjeti mirovnog sporazuma između Rusije i Gruzije moraju biti ispunjeni. 

Sarkozy je poručio kako povlačenje mora obuhvatiti sve ruske snage koje su ušle u Gruziju od 7. kolovoza. Ako ta odredba mirovnog sporazuma ne bude provedena brzo i u cijelosti, Europsko vijeće će donijeti odluku o posljedicama koje iz toga proizlaze, poručio je francuski predsjednik. 

Europsko vijeće čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a i predsjednik Europske komisije. Ono definira opće političke smjernice Europske unije. 

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev obećao je započeti u ponedjeljak 25, kolovoza povlačenje ruskih snaga iz Gruzije, ali je nagovijestio da bi one mogle ostati u odmetnutoj pokrajini Južnoj Osetiji oko koje su se vodile borbe koje su ponovno raspirile hladnoratovske napetosti. 

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Extraordinary European Council meeting on the situation in Georgia
  • EUobserver: France calls summit on EU-Russia relations
  • EurActiv: Sarkozy calls crisis EU summit on Georgia, Russia