naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ulagači kritični prema planovima EU-a o 'zaštiti' revizora

Planovi Europske unije o ograničavanju odgovornosti revizora u slučaju da ulagači protiv njih podignu tužbu dati će poticaja tim tvrtkama da se koriste zaobilaznim rješenjima i naštetiti standardima, upozorili su iz jednog udruženja ulagača.  

Globalna skupina institucionalnih i privatnih ulagača International Corporate Governance Network (ICGN), koja nadzire imovinu vrijednu 15.000 milijardi dolara, tvrdi da tim potezom EU neće uspjeti potaknuti konkurenciju u području revizije. 

Nakon vala spajanja u toj industriji i računovodstvenog skandala koji je uključivao revizorsku tvrtku Arthur Andersen u vrijeme propasti američkog energetskog diva Enrona, sada u svijetu postoje svega četiri kompanije koje svoje usluge obavljaju u velikoj većini najvećih kompanija. Riječ je o PricewaterhouseCoopers, Deloitte Touche Tohmatsuu, Ernst&Youngu i KPMG-u. 

Europski povjerenik za unutarnje tržište Charlie McCreevy objavio je u lipnju preporuku odnosno neobvezujuće smjernice za države EU-a kojima bi se omogućilo ograničavanje građanske odgovornosti revizora kako bi se potaknuo ulazak novih kompanija u taj sektor. 

Svakoj od zemalja članica prepustio je međutim odluku o metodama ograničavanja odgovornosti u odgovoru na sve učestalije tužbe i nedovoljno osiguranje u tome sektoru.

U pismu upućenom McCreevyju i europskoj povjerenici za zaštitu tržišnog natjecanja Neelie Kroes ICGN navodi kako je EU povjerenik za unutarnje tržište zanemario protivljenje zajednice ulagača u pogledu ograničavanja odgovornosti. 

'Sugerirali smo da će se ograničavanjem odgovornosti revizora umanjiti odgovornost revizorskih tvrtki, pružiti poticaja tržištu da posegne za zaobilaznim rješenjima te da će se općenito umanjiti kvaliteta revizije', kaže se dalje u tom pismu. 

Dodaje se još da će smjernice zaštititi zajednicu revizora, ponajprije one najveće, na štetu ostalih interesnih skupina, posebice dioničara. 

S obzirom da će postojeći revizori time biti bolje zaštićeni, ICGN poziva Europsku komisiju da pojača nastojanja kojima bi se osiguralo da tržište revizorskih usluga u Europi postane konkurentnijim i usredotočenijim na kvalitetu revizije. 

Od Bruxellesa stoga traže da predstavi inicijative o poboljšanju transparentnosti i javnog izvješćivanja za sektor revizije. 

Hina