naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novo ulaganje u prekograničnu elektrodistribuciju u EU

Zajedničko ulaganje u kojemu sudjeluju operatori sustava za distribuciju električne energije iz Njemačke, Danske i Norveške dobilo je zeleno svjetlo od Europske komisije, što je važan korak u otvaranju sjevernoeuropskog tržišta elektrodistribucije. 

To ulaganje, nazvano European Market Coupling Company (EMCC), usmjereno je na spajanje tržišta električne energije Njemačke i nordijskih zemalja. Cilj mu je ponuditi usluge upravljanja uskim grlima u prekograničnom prijenosu električne energije, te omogućiti sekundarno trgovanje pravima prijenosa.  

EMCC objedinjuje tri operatora elektroprijenosnih sustava - njemačke tvrtke E.ON i Vattenfall Europe Transmission GmbH, te danski Energinet, kao i dvije nove energetske burze, norveški Nord Pool Sport i njemački European Energy Exchange. 

Iako Komisija već dugo poziva na liberalizaciju EU tržišta električne energije, europske su distribucijske mreže i dalje većim dijelom centralizirane. 

Procjena utjecaja koju je Komisija provela 2007. ukazala je na nedostatak ulaganja u prekogranični prijenos električne energije i koordinaciju između nacionalnih operatera prijenosa.

Ulaganje bi trebalo biti zaključeno do 29. rujna i trebalo bi predstavljati okvir za mjere za rješavanje tog problema.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: New venture to manage cross-border electricity flows in Northern Europe