naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU osuđuje priznanje Južne Osetije i Abhazije

Europska unija osudila je u utorak 26. kolovoza Rusiju zbog priznanja neovisnosti separatističkih gruzijskih republika Abhazije i Južne Osetije, izrazivši potporu teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije. 

Francusko predsjedništvo EU-a izrazilo je 'žaljenje' zbog te odluke Moskve. 

'Smatramo da je riječ o odluci za žaljenje i podsjećamo na našu predanost teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije', rekao je glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova Eric Chevallier. 

Francusko predsjedništvo EU-a pokrenulo je konzultacije sa svojim europskim partnerima o zajedničkoj deklaraciji kojom bi se osudila odluka Moskve, objavilo je Ministarstvo.

Europska komisija također je izrazila potporu teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije.  

'Sve dosadašnje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a podržale su teritorijalnu cjelovitost i punu suverenost Gruzije. To jest i ostaje naše stajalište', rekao je glasnogovornik EK novinarima u Bruxellesu. 

Unatoč tomu, Komisija je objavila kako i dalje podržava ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), o čemu Moskva pregovara od 1993. 

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je u utorak odluke o priznavanju Južne Osetije i Abhazije nakon što su ga to dan ranije zatražila oba doma ruskog parlamenta.

Medvedev je pozvao i druge zemlje da slijede njegov primjer. 

'To nije lagan izbor, ali je jedina mogućnost da se sačuvaju životi ljudi', rekao je ruski predsjednik u obraćanju naciji. 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sazvao je u nedjelju izvanredni summit EU-a za 1. rujna u Bruxellesu posvećen Gruziji i budućnosti odnosa između EU-a i Rusije nakon rata u Gruziji.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Declaration by the Presidency of the Council of the European Union after the Russian authorities' recognition of the independence of Abkhazia and South Ossetia
  • EUobserver: EU leaders condemn Russia in shadow of Kosovo
  • EUobserver: France accuses Russia of ethnic cleansing in TV war of words
  • EurActiv: France fears 'war' as Russia recognises Georgian regions