naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
ČEZ gradi najveći kopneni park vjetroelektrana u Europi

Češka energetska grupacija ČEZ planira sagraditi 1,1 milijardu eura vrijedan park vjetroelektrana u Rumunjskoj, najveći takve vrste u Europi, u nastojanju da amortizira značajne emisije stakleničkih plinova iz svojih termoelektrana.  

Kako je priopćeno iz te kompanije, taj će projekt kapaciteta 600 megavata biti sagrađen oko 17 kilometara sjeverno od crnomorske luke Constante, a bit će oko dvostruko veći od prvog slijedećeg po veličini kopnenog parka vjetroelektrana u Europi. 

Projekt će biti realiziran u dvije faze, pri čemu će jedna polovica vjetroelektrana biti puštena u pogon u 2009., a ostatak godinu dana kasnije, priopćeno je iz ČEZ-a. 

Radi se o jednom od najvećih novih inozemnih ulaganja u Europskoj uniji u novu članicu Rumunjsku. 

ČEZ je planove gradnje, koji uključuju unaprijed izdane dozvole i ugovore, kupio od tvrtke za razvoj obnovljivih izvora energije Continental Wind Partners. Projekt će obuhvatiti i dva susjedna parka u gradovima Fontanele i Cogealac. 

ČEZ, najveća srednjoeuropska kompanija čije su dionice uvrštene u burzovne kotacije, planira povećanje potrošnje na obnovljivu energiju u okviru šireg EU paketa mjera usmjerenih na suzbijanje štetnih klimatskih promjena koji će po prognozama analitičara potaknuti snažan rast troškova proizvodnje energije iz fosilnih goriva od 2013. 

'Ulaganja u obnovljive izvore energije jedna su od strateških mjera koje poduzimamo u odgovoru na prihvaćeni energetsko-klimatski EU paket', kazao je izvršni direktor ČEZ-a Martin Roman. Prema njegovim riječima, s tim ciljem tvrtka također planira proširiti svoju proizvodnju energije u nuklearnim i elektranama na plin. 

Istočna Europa snažno je ovisna o ugljenu i nuklearnoj energiji u proizvodnji struje i daleko zaostaje za svojim zapadnim susjedima u ispunjenju EU energetskih ciljeva. 

Hina