naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Indeks gospodarskog povjerenja u eurozoni na najnižoj razini u pet godina

Povjerenje u gospodarstvo u 15 zemalja koje dijele euro palo je u kolovozu na najnižu razinu u proteklih pet godina, dok se povjerenje potrošača lagano oporavilo, objavila je Europska komisija u petak 29. kolovoza. 

Nadovezujući se na nedavne slabe rezultate, europski indeks povjerenja u gospodarstvo eurozone pao je u kolovozu na 88,8 bodova, s 89,5 bodova zabilježenih u srpnju.

Iako je taj pad doveo indeks na nanižu razinu od ožujka 2003., tračak svjetlosti ukazao se u vrijednosti indeksa povjerenja potrošača, koje se u kolovozu poboljšalo prvi puta u proteklih više od godinu dana. 

U međuvremenu je opće povjerenje u gospodarstvo 27-člane EU u kolovozu također oslabilo, na 86,9 bodova, s 88,8 bodova zabilježenih u srpnju, pokazala je studija. 

Odvojeni indeks poslovne klime Europske komisije za eurozonu također je pao, spustivši se u kolovozu na minus 0,33 boda, u odnosu na srpanjskih minus 0,2 boda.

 

Više o tome:

Europska komisija: August 2008: Economic sentiment continues to decline in both the EU and the euro area