naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU na izvanrednom summitu traži jedinstveni stav prema Rusiji

Uoči izvanrednog summita EU-a o ratu između Rusije i Gruzije, neke zemlje članice zatražile su suspenziju pregovora o novom sporazumu o strateškom partnerstvu s Moskvom, koji bi trebao uključivati i energetsku suradnju. 

Novi sporazum trebao bi zamijeniti dosadašnji Sporazum o partnerstvu i suradnji (PCA), koji je Europska unija, koja je tada imala 15 članica, potpisala u lipnju 1994. na Krfu s tadašnjim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom. Sporazum je stupio na snagu 1. prosinca 1997. jer je ratifikaciju odgodio rat u Čečeniji.  

No, nakon što je Rusija prošli tjedan priznala neovisnost separatističkih gruzijskih regija Južne Osetije i Abhazije, neke zemlje članice zatražile su suspenziju pregovora o novom sporazumu, pokrenutih potkraj lipnja ove godine na summitu u sibirskom gradu Hanti-Mansijsku. 

Pregovori su kasnili 18 mjeseci jer su nove članice Poljska i Litva stavile veto, zahtijevajući da se prvo riješe njihovi bilateralni sporovi s Moskvom. Idući krug pregovora trebao bi se održati 15. rujna. 

Pregovori, ako ih se u međuvremenu ne suspendira, mogli bi trajati od godine i pol dana do nekoliko godina. 

Pregovarački mandat EU-a za novi PCA poziva EU da se zauzme za rješenje tzv. 'zamrznutih sukoba' u Gruziji i Moldaviji koje bi poštivalo njihovu suverenost i teritorijalnu cjelovitost.

Originalni PCA regulira odnose EU-a i Rusije u područjima kao što su trgovina, ulaganja, zaštita okoliša, turizam i kulturna suradnja. 

Pokriva i odnose u područjima kao što su zaštita intelektualnog vlasništva, uvozne carine i gospodarska suradnja, osobito u područjima 'koja bi trebala rezultirati gospodarskim i socijalnim reformama i restrukturiranjem u Rusiji'. 

Sporazumom su uvedeni sastanci na vrhu EU-a i Rusije dva puta godišnje (idući će se održati 14. studenoga u Nici) te stalno Vijeće za suradnju na ministarskoj razini koje rješava tekuća pitanja. 

Za rješavanje sporova predviđena je arbitraža, a obje strane mogu poduzeti "odgovarajuće mjere" ako ocijene da je druga strana prekršila sporazum. 

'Prilikom biranja tih mjera, prioritet se mora dati onima koje najmanje ometaju funkcioniranje sporazuma', kaže članak 107. 

PCA se sastoji od 112 članaka, 10 aneksa, dva dodatna protokola, 33 zajedničke deklaracije, tri jednostrane deklaracije i dvije razmjene pisama, ukupno oko 60 stranica teksta.

Sporazum je sklopljen na početno razdoblje od deset godina nakon čega se automatski produljuje svake godine osim ako ga jedna strana pismenim putem ne otkaže šest mjeseci prije njegova isteka.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Russian threats loom over historic EU summit
  • EUobserver: EU capital faces Georgia and Russia propaganda campaign
  • EUobserver: Finland and Sweden revive debates on NATO membership
  • EurActiv: Summit to test Europe's unity over Russia
  • EurActiv: EU nervous as Russia eyes new energy markets