naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Lagani rast aktivnosti u industriji eurozone

Industrijska aktivnost u 15 zemalja koje dijele zajedničku valutu euro lagano je porasla u kolovozu, čime je zaustavljen trend njezina postojanog pada, pokazala je u ponedjeljak 1. rujna studija konzultantske tvrtke Global Insight. 

Indeks menadžera nabave (PMI) eurozone za industrijski sektor, koji izrađuje istraživačka grupa Markit, popeo se u kolovozu na 47,6 bodova, u odnosu na 47,4 boda zabilježena u srpnju. 

Analitičari su za kolovoz prognozirali 47,5 bodova. 

Unatoč laganom poboljšanju, aktivnost u cjelini i dalje bilježi negativan trend treći mjesec zaredom, budući da vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na njezin pad. 

U srpnju je PMI pokazao pad industrijske aktivnosti na najnižu razinu u pet godina uslijed slabe potražnje, snažnog eura, te rekordnih cijena nafte i ostalih sirovina. 

Iako studija pokazuje da se aktivnost lagano poboljšala u usporedbi sa srpnjem, to je još uvijek vrlo slabi podatak koji ima mali učinak na ublažavanje ozbiljne zabrinutosti da eurozona ide prema recesiji, kazao je ekonomist Howard Archer iz konzultantske tvrtke Global Insight. 

Gospodarstvo eurozone usporilo je u drugom tromjesečju prvi put od osnivanja bloka 1999. , a stalni negativni indikatori proteklih mjeseci potaknuli su strah od recesije.

Hina