naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Snažan rast cijena pri proizvođačima u eurozoni u srpnju

Eurozona je u srpnju zabilježila skok cijena pri proizvođačima na novu najvišu godišnju razinu, pod utjecajem snažnog rasta cijena energenata, pokazali su u utorak 2. rujna objavljeni podaci europskog ureda za statistiku.  

Cijene pri industrijskim proizvođačima porasle su tako u srpnju za devet posto na godišnjoj razini, nakon 8-postotnog godišnjeg rasta u lipnju, pokazali su u utorak objavljeni podaci europske središnje statističke agencije Eurostat. 

To je najsnažniji godišnji rast otkad su se u siječnju 1990. počele voditi te statistike, a ponajviše je posljedica snažnog rasta cijena energenata, koje su u srpnju ojačale 24,5 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije. 

Ekonomisti ocjenjuju da bi taj pokazatelj u kolovozu ipak mogao zabilježiti pad, uslijed nižih cijena roba. 

Na mjesečnoj razini cijene pri proizvođačima u srpnju su porasle 1,1 posto, nakon što su u lipnju ojačale 1,0 posto. Srpanjski je rast ipak nešto slabiji od očekivanja analitičara koji su predviđali njihov rast od 1,3 posto na mjesečnoj, te za 9,1 posto na godišnjoj razini. 

Isključivši građevinski i energetski sektor, cijene pri proizvođačima na mjesečnoj su razini u srpnju porasle 0,5 posto, te na godišnjoj 4,3 posto, nakon što su u lipnju porasle mjesečnih 0,4 posto te godišnjih 4,0 posto. 

U 27-članoj EU cijene pri proizvođačima porasle su u srpnju za 11,0 posto na godišnjoj, odnosno za 0,9 posto na mjesečnoj razini. U lipnju su cijene na mjesečnoj razini porasle za 1,4 a na godišnjoj za 10,3 posto. 

Europska središnja banka (ECB) u srpnju je povisila svoju ključnu kamatnu stopu s 4,0 na 4,25 posto, s ciljem obuzdavanja snažnih inflatornih pritisaka na gospodarstvo.

 

Više o tome:

Europska komisija: July 2008 compared with June 2008 Industrial producer prices up by 1.1 per cent in euro area Up by 0.9 per cent in EU27