naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri prometa EU podržali fakultativne cestarine

Europski ministri prometa izrazili su ovaj tjedan stanovitu rezerviranost prema prijedlogu Europske komisije da se vozačima kamiona naplaćuju troškovi koje uzrokuju stvarajući prometne gužve na cestama, buku i zagađenje zraka. 

Ministri prometa postigli su 'konsenzus' o reviziji direktive o eurovinjeti, rekao je francuski ministar prometa Dominique Bussereau nakon sastanka održanog u ponedjeljak i utorak 2. rujna u La Rochelleu.  

Istaknuo je kako je dogovoreno da bi cestarine 'trebale biti fakultativne te da bi prikupljene prihode trebalo raspoređivati kako zemlje članice to žele.' 

Potpredsjednik Odbora za promet Europskog parlamenta Gilles Savary, koji je sudjelovao na sastanku, rekao je ipak da je prijedlog EK naišao na 'val skepticizma predvođen Španjolskom i više perifernih zemalja.' 

Španjolska smatra da planovi da se vladama dopusti da u cijenu cestarina uključe troškove prometnih gužvi, nesreća, buke i zagađenja dolaze u krivom trenutku jer cijene cestovnog prijevoza roba ionako rastu zbog poskupljenja nafte. 

Bojazni za svoja gospodarstva izrazile su i istočnoeuropske članice, kao i Finska i Portugal jer jako ovise o cestovnom prijevozu za trgovinu s ostatkom EU-a. 

Europski povjerenik za promet Antonio Tajani pokušao je razuvjeriti ministre da eurovinjeta nije 'novi porez' za prijevoznike nego instrument kojim im se želi pomoći da smanje troškove smanjujući prometne gužve.  

Švicarski ministar prometa Moritz Leuenberger izvijestio je kolege o 'pozitivnim iskustvima' njegove zemlje nakon uvođenja slične sheme 2001. Shema je, po njemu, povećala produktivnost u tom sektoru. 

No, mnoge zemlje u to nisu povjerovale, a neke su postavile i pitanje treba li troškove prometnih gužvi uopće uključiti u revidiranu direktivu, smatrajući da ne bi bilo pravedno nove troškove nametati samo kamionima.  

Ministri su također raspravljali o poticanju razvoja 'morskih autocesta', koje su u početku bile najavljivane kao rješenje problema zagušenih europskih prometnica, ali s tim u vezi još ništa konkretno nije poduzeto.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Transport ministers back optional road tolls