naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament utire put vozilima na pogon vodika

Europski parlament pozvao je na uvođenje zajedničkih europskih standarda za automobile na pogon vodika, što je značajan korak u smjeru popularizacije te ekološki prihvatljive tehnologije na europskim cestama.  

Očekuje se da će gotovo jednoglasno usvojena ideja o uvođenju jedinstvenih pravila - izdanak kompromisa postignutog između zemalja članica EU - konačno zeleno svjetlo 27-članog bloka dobiti u kratkome roku. 

'Ovaj sporazum predstavlja veliki korak naprijed u širenju uporabe vozila na pogon vodika', kazao je dopredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen, odgovoran za poduzetništvo i industriju. 

'Oni Europi mogu donijeti čišći zrak i redukciju ovisnosti o fosilnim gorivima. Uvođenje zajedničkih standarda zajamčit će visoku razinu sigurnosti za građane i dati poticaja konkurentnosti europskih proizvođača', dodao je.

U Europi zasada ne postoje jedinstveni tehnološki standardi za vozila na pogon vodika, što zadaje teškoće proizvođačima prilikom pokušaja njihovog plasiranja na tržište.

Posljedica je, kako tvrdi Komisija, fragmentirano interno tržište vozila na pogon vodika, kao i komplicirane i skupe procedure dobivanja odobrenja, što koči uvođenje te ekološki orijentirane tehnologije. 

Ako se koristi kao gorivo, bilo u motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ili sustavima gorivih ćelija, vodik uopće ne proizvodi ugljične plinove, iako je nužno poduzeti mjere opreza kako ne bi proizvodnja vodika sama po sebi dovela do povećanja emisija CO2.  

Vodik proizvodi više energije od nafte, metanola i prirodnog plina, no njegova mala težina, predstavlja problem kod transporta i pohrane. Trenutno se koristi u mješavini s prirodnim plinom ili bio-metanom. U budućnosti se planira korištenje čistog vodika, a postojeće je gorivo tek prijelazna tehnologija. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Hydrogen powered motor vehicles - supply network essential say MEPs
  • Europska komisija: More hydrogen cars on EU roads
  • EUobserver: Parliament strongly backs hydrogen cars
  • EurActiv: MEPs call for hydrogen filling stations across Europe