naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU se mora usmjeriti na potpunu liberalizaciju energetskog tržišta

Europska unija bi trebala u cijelosti liberalizirati svoje tržište plina i struje te nastaviti s provedbom kontroverznog plana razdvajanja poslovanja velikih energetskih kompanija koje je prošle godine predložila Europska komisija, ističe Međunarodna agencija za energiju (IEA) u najnovijem izvješću.  

Želeći olakšati pristup tome tržištu i sniziti cijene, Komisija je prošle godine predložila podjelu velikih elektroenergetskih kompanija na proizvodni i distributivni dio. 

No, ministri energetike EU na lipanjskom su samitu popustili pod pritiskom Francuske i Njemačke i odobrili energetskim gigantima jednostavnije alternative. 

Europski parlament, koji ima moć odlučivanja zajedno s ministrima energetike zemalja članica, čvrsto se drži Komisijine početne ideje potpune podjele poslovanja velikih energetskih kompanija ali je pristao na kompromis po pitanju plina. 

Komisija je IEA-ino izvješće ocijenila kao izraz podrške njezinom paketu prijedloga, iznijetih prošle godine. 'Izvješće se osobito pozitivno osvrće na koherentnost EU pristupa po pitanju energetike i klimatskih promjena, kao i na Komisijin paket mjera liberalizacije tržišta struje i plina', stoji u tom priopćenju Komisije. 

'Također, podržava Komisiju u nastavku nastojanja usmjerenih na odvajanje mrežnog dijela poslovanja energetskih kompanija od opskrbe i proizvodnje', dodaje Komisija. 

Vlade u Berlinu i Parizu izrazito se protive bilo kakvom prisilnom razdvajanju poslovanja njihovih nacionalnih energetskih giganta, zalažući se za treću soluciju koja bi vertikalno integriranim kompanijama omogućila zadržavanje vlasništva nad mrežama distribucije pod strogim nadzorom regulatora. 

Europski parlament i zemlje članice u nadolazećim bi mjesecima trebale početi s pregovorima sa ciljem postizanja konačnog sporazuma o tome pitanju.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europksa komisija: First International Energy Agency (IEA) Review of the EU's Energy Policy now published 
  • EUobserver: Bilateral energy deals threaten EU security, IEA says
  • EurActiv: IEA urges EU to fully liberalise energy markets