naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija ublažila stavove o proviziji za transakcije obavljene putem kartica

Europska komisija pozvala je banke da uvedu novu paneuropsku uslugu naplate potraživanja izravnim terećenjem računa dužnika, uz upotrebu strukture provizija za koju je lani Komisija utvrdila da se kosi s EU pravilima o slobodnom tržišnom natjecanju.  

Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) u zajedničkom su priopćenju najavile svoju spremnost da podupru zamisao o uvođenju takozvanih multilateralnih provizija koje se plaćaju za prekogranično izravno terećenje računa, uz uvjet da su one opravdane i privremene.

Riječ je o proviziji koju malotrgovci plaćaju bankama-izdavateljima kartica. 

Promjena stava Komisije ističe njezinu zabrinutost zbog izostalog napretka u uvođenju paneuropske usluge naplate dospjelih potraživanja izravnim terećenjem računa, koju se drži ključnim instrumentom za pospješivanje prekogranične konkurencije u prometu roba i usluga kako bi se smanjile cijene za potrošače. 

U prosincu prošle godine europska povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes dala je Mastercardu rok od šest mjeseci da promijeni strukturu multilateralnih provizija za međunarodne transakcije obavljene putem kartica, ustvrdivši da krše EU pravila o poštenom tržišnom natjecanju. 

Ta odluka, na koju je Mastercard uložio žalbu, dovela je banke u nedoumicu po pitanju toga koji bi poslovni model bio profitabilan za paneuropske kartice kako bi konkurirale MasterCardu i Visa Europe. Visa Europe također s EK pregovara o strukturi provizija u međunarodnim transakcijama. 

'Moglo bi se pokazati nužnim uvođenje multilateralne provizije za prekogranična izravna terećenja u jedinstvenom području plaćanja u EU već u samoj početnoj fazi', kazala je Kroes.

'No moramo biti uvjereni da će te provizije biti uvedene na strogo utvrđeni vremenski rok i objektivno opravdano, te da im nije cilj stvaranje dodatnih profita za banke', kaže se u priopćenju Komisije. 

Na kraju prijelaznog razdoblja, poručuju iz Bruxellesa, više neće postojati multilateralne naknade koje banke međusobno zaračunavaju za transakcije obavljene putem kartica na nacionalnim ni na prekograničnim razinama. 

 

Više o tome:

EurActiv: EU backs bank fee rise to boost euro payment area