naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zemlje EU prihvaćaju glavne crte plana o kriterijima za korištenje biogoriva

Dvadeset i sedam zemalja članica Europske unije složilo se o glavnim crtama plana o kriterijima za korištenje biogoriva u budućnosti, rekao je ovoga tjedna jedan europski izvor.

Izvor je ocijenio da postoji 'slaganje 27-orice o glavnim pitanjima' koje još treba riješiti prije nego se definiraju mjere koje bi omogućile EU da proizvodi i uvozi 'održiva' biogoriva, kritizirana u posljednje vrijeme kao jedan od uzročnika rasta cijena hrane. 

Te mjere međutim još treba potvrditi i Europski parlament. 

Zemlja članice EU žele ići dalje od Europske komisije koja je inicijalno predložila da biogoriva omoguće smanjivanje za 35 posto emisije stakleničkih plinova u odnosu na tradicionalna goriva. 

Članice žele također osigurati da njihovo povećano posezanje za biogorivima nema negativan učinak na cijene hrane. 

Kako bi ojačale proizvodnju biogoriva na lošijem zemljištu, onom koje se ne koristi za poljoprivrednu proizvodnju, 27-orica su se složila o principu bonusa: tražit će se manji prag učinkovitosti za biogoriva nastala od usjeva uzgajanih na tim zemljištima. Koliki će bonus biti, ovisit će o nekoliko kriterija, primjerice vrsti tla. 

Osim toga, proizvodnja biogoriva ne bi trebala utjecati na bioraznolikost, niti može doći u obzir krčenje šuma kako bi se na tom terenu uzgajale kulture za proizvodnju biogoriva.

Svi kriteriji odnosili bi se na EU kao i na treće zemlje koje izvoze biogoriva u Uniju. 

Zemlje žele da se dodaju i drugi kriteriji koji nisu obvezujući za proizvođače, primjerice oni vezani za okoliš (zaštita vode, zraka, tla) i socijalni kriteriji (zabrana prisilnog rada ili rada djece). 

Ideja je te kriterije uključiti u sporazume između Europske unije i zemalja izvoznica, ili uspostaviti sustav certifikata koje bi priznavala EU. 

Zemlje članice zasad žele zadržati i cilj od 10 posto biogoriva u ukupnoj potrošnji goriva do 2020., što je cilj koji je doživio kritike u Europskom parlamentu. Dvadesetsedmorica smatraju da bi tu brojku trebalo ponovno razmotriti prije 2020., s obzirom na razinu razvoja biogoriva druge generacije. 

Hina