naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija prijeti Slovačkoj službenim postupkom zbog monopolizacije poštanskih usluga

Europska komisija sprema se pokrenuti službeni postupak protiv Slovačke, optužujući tu zemlju za ponovnu monopolizaciju dijela poštanskih usluga. 

Taj potez uslijedio je nakon neuspjelih pregovora između europske povjerenice za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes i slovačkog ministra transporta, pošta i telekomunikacija Lubomira Vaznyjama koji su završili u petak. U sklopu toga poteza Bruxelles bi mogao iskoristiti neke od svojih najopsežnijih ovlasti protiv te srednjeeuropske zemlje. 

'Povjerenica Kroes nema izbora doli protiv Slovačke pokrenuti službeni postupak za slučajeve kršenja pravila o slobodnoj tržišnoj utakmici', kazali su dužnosnici. 

Srž problema čine takozvane 'hibridne poštanske usluge'. Riječ je o uslugama kojima se ponajviše koriste banke, osiguravateljske tvrtke, energetsko-distributivne i slične kompanije, a uključuju transfer pisama ili komunikacijskog sadržaja s pošiljatelja na treću stranku-operatera, koji tiska i isporučuje poštu. Takve usluge obično se koriste za veće količine standardizirane pošte, poput faktura. 

EK je počela zabrinjavati situacija u Slovačkoj, nakon promjene zakona koji je stupio na snagu u veljači, a kojime je ustvari proširen monopolistički položaj Slovenske Pošte kada su u pitanju te usluge. 

Komisija tvrdi kako su te usluge prije bile otvorene za konkurenciju i da je nekoliko privatnih kompanija ušlo na to tržište. Njihova održivost, upozoravaju iz Bruxellesa, sada je dovedena u opasnost. Razgovorima koji su uslijedili sa slovačkim vlastima, održanima u petak, nisu pronađena rješenja za taj problem, istaknuli su u EK.

Stoga je Komisija zaprijetila pokretanjem moćnih službenih postupaka protiv te zemlje članice EU, kojima inače rijetko pribjegava u slučajevima kršenja pravila poštene tržišne utakmice. 

Ako odluka na koju poziva Kroes dobije podršku, ustanovit će se da Slovačka krši propise Europskog ugovora zbog pokušaja ponovne monopolizacije hibridnih poštanskih usluga. Takva odluka bila bi izravno obvezujuća za tamošnju vladu. 

EU je vodila dugu bitku kako bi uvjerila i u konačnici prisilila zemlje članice da svoje poštanske usluge otvore konkurenciji - no već postoje određene zabrinutosti u Bruxellesu da zemlje članice ponovno rade po starom.

 

Više o tome:

Financial Times: Slovakia faces antitrust proceedings