naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Ukrajina za 'sporazum o pridruživanju'

Čelnici Europske unije i Ukrajine dogovorili su se u utorak 9. rujna u Parizu oko produbljivanja odnosa dviju strana, no EU je uskratio Kijevu uvjerljiviji poziv za članstvo, jer iako usvojeni 'sporazum o pridruživanju' otvara mogućnost budućeg članstva u Uniji ne čini ga automatskim. 

Spomenuti 'sporazum o pridruživanju', čiji i sam naziv implicira mogućnost budućeg članstva u Europskoj uniji ne nudi eksplicitno članstvo koje Ukrajina ustrajno traži.

'Uvjereni smo da ćemo 2009. godine potpisati simboličan dokument o 'cementiranju' odnosa između Ukrajine i EU-a", rekao je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem. 

U zajedničkoj izjavi, kazao je Sarkozy, uvažene su europske težnje Ukrajine i njezin status kao europske države koja s članicama EU-a dijeli zajedničku povijest i vrijednosti, te su data obećanja oko pokretanja dijaloga glede ukidanja viznog režima za ukrajinske državljane. 

No, dokument koji 'otvara vrata daljnjem, postupnom razvoja odnosa između EU-a i Ukrajine' i u kojem se Unija po prvi puta 'vrlo jasno izjasnila o ukrajinskim europskim težnjama', prema Sarkozyjevim riječima 'ne otvara niti zatvara ni jedan put'. 

'Povjerenica EU-a za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner je objasnila da Unija 'ne prejudicira budućnost', no Juščenko je summit nazvao 'apsolutnim uspjehom'. 

'Najvažnije je da smo mi danas priznati kao europska zemlja', ocijenio je ukrajinski šef države. 

Europska unija je tjednima raspravljala o tome treba li, nakon ruske intervencije u Gruziji, podržati prozapadnu vladu u Kijevu ili udobrovoljiti Rusiju na način da ne zadire više u bivšu sovjetsku sferu interesa. 

Velika Britanija, Poljska i Švedska su zagovarale jačanje odnosa s Kijevom dok su Njemačka i Italija bile za oprezniji pristup.

 

Više o tome: 

  • Francusko EU predsjedništvo: EU-Ukraine Summit - Paris
  • Vijeće EU: Sommet UE-UKRAINE
  • Europska komisija: Leaders look forward to a new phase in EU- Ukraine relations
  • Europska komisija: EU - Ukraine Relations
  • EUobserver: Ukraine's borders 'non-negotiable,' EU says
  • EurActiv: EU keeps door half-open for Ukraine