naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vodeće europske kompanije sve se snažnije oslanjaju na istočnu Europu

Vodeće europske kompanije sve su sklonije prepustiti poslovne operacije stručnjacima u novim članicama Europske unije, što odražava njihovo sve snažnije oslanjanje na podružnice u istočnoj Europi, pokazalo je najnovije izvješće instituta za ekonomska istraživanja Bruegel.  

Prema toj studiji, pod nazivom Nove korporacije u Europi, proširenje EU i pooštrena globalna utakmica drastično su izmijenili način poslovanja kompanija. Studija je među velikim zapadnoeuropskim kompanijama uočila snažan trend okretanja podružnicama u istočnoj Europi u provedbi operacija, radi smanjenja troškova. 

Studija je obuhvatila 2.200 njemačkih i austrijskih ulagačkih projekata u istočnoj Europi u razdoblju od 1990. do 2001., zbog snažne integriranosti tih dviju zemalja u svjetskom gospodarstvu, te zato što ih se smatra šampionima novog industrijskog uređenja u Europi na temelju geografske blizine istočnoj Europi. 

Studija je pokazala da je u Austriji trgovina između krovnih tvrtki i njihovih istočnoeuropskih podružnica postala dominantni fenomen, pri čemu 68,5 posto austrijskog uvoza iz te regije predstavljaju robe tih podružnica. U Njemačkoj je taj postotak nešto manji, iako i dalje značajnih 21,6 posto ukupnog uvoza iz istočne Europe. 

Unutar Europske unije takav uvoz trenutno se kreće u rasponu od četvrtine do dvije trećine ukupnog uvoza između starih i novih zemalja članica, što, ističe Bruegel, jasno pokazuje da je offshoring postao značajan fenomen kod europskih kompanija. 

Studija potvrđuje trend od kojeg su mnogi zapadni Europljani najviše strahovali prilikom priključenja skupine istočnoeuropskih zemalja Uniji 2004. - da će se radna mjesta postupno seliti na istok gdje su troškovi rada niži, što će izazvati velike gubitke radnih mjesta na Zapadu. 

No, studija također naglašava kako 'suprotno općeprihvaćenom uvjerenju, i offshoring u blisko inozemstvo i imigracija stručnog kadra mogu potaknuti jačanje europske konkurentnosti i pomoći zadržati radna mjesta u Europi'. Na taj su način, ističe Bruegel, radna mjesta zadržana unutar EU, umjesto da budu preseljena u udaljene lokacije poput Kine.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Study highlights shift eastwards for EU big business