naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Vijest
Svjetska banka objavila izvješće 'Doing Business 2009'

Prema najnovijem izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja u 181 zemlji 'Doing Business 2009' Hrvatska je napredovala za jedno mjesto, sa 107. na 106. mjesto, čime i dalje zaostaje iza većine tranzicijskih zemalja u srednjoj i istočnoj Europi. 

Nakon što je u posljednje dvije godine bila među prvih deset zemalja po reformama u područjima koja ovo izvješće analizira, Hrvatska se ove godine nije uvrstila u tu skupinu zemalja.

Svjetska banka je u svom izvješću pratila napredak u reformama u području pokretanja novog poduzeća, zapošljavanja, dobivanja građevinskih dozvola, registracije imovine, dobivanja zajmova, zaštite ulagača, plaćanja poreza, prekogranične trgovine, provedbe ugovora i zatvaranja poduzeća. 

Od deset kriterija koji se promatraju, Hrvatska je najviše nazadovala u kategoriji pokretanja poslovanja, bilježeći pad za 21 mjesto, sa 96. na 117. mjesto.
Zapošljavanje novih radnika u Hrvatskoj također je problematično zbog rigidnog zakonodavstva pa je Hrvatska zauzela tek 146. mjesto. 

S druge strane Hrvatska je najveći napredak ostvarila u kategoriji plaćanja poreza, skočivši za 15 mjesta, s 48. na 33. mjesto. 

Prema šestom u nizu godišnjih izvješća koje objavljuju Međunarodna financijska korporacija i Svjetska banka, četiri od 10 zemalja koje su provele najviše regulatornih reformi nalaze se u istočnoj Europi i središnjoj Aziji, s tendencijom kretanja prema istoku. 

Vodeći reformator u ovoj godini je Azerbajdžan, a slijedi Albanija i Kirgistan, dok je prošlogodišnji pobjednik Egipat zauzeo 10. mjesto.

 

Više o tome:

Svjetska banka: Doing Business 2009