naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska odredila 2011. kao rok za usvajanje eura

Poljska želi uvesti jedinstvenu europsku valutu euro do 2011., kazao je u srijedu 10. rujna poljski premijer Donald Tusk, utvrdivši po prvi put ciljani datum.  

'Po prvi put ću odgovorno kazati da moja vlada planira ulazak u eurozonu 2011.', kazao je Tusk. 'To će biti teška, ali ne i neostvariva zadaća'. 

Najveća nova članica Europske unije pristala je će udovoljiti makroekonomskim kriterijima za usvajanje eura u sklopu ugovora o pridruživanju EU ali je sve do srijede odbijala odrediti ciljani datum zamjene vlastite valute zlota za euro. 

U veljači je poljski ministar financija Jan Rostowski kazao da će Poljska udovoljiti makroekonomskim kriterijima za prihvaćanje eura, definiranim ugovorom iz Maastrichta a fokusiranim na ograničavanje inflacije, u razdoblju od 2010. do 2012. 

U utorak je Tuskova liberalna vlada odobrila prijedlog proračuna za 2009., prognozirajući stopu rasta BDP-a od 4,8, a godišnju stopu inflacije od 2,9 posto. 

Tusk je kazao u srijedu da planirani proračunski deficit za 2009. neće prelaziti 1,3 posto BDP-a. 

Proračun za 2008. predviđa rast BDP-a od 5,5 posto, te godišnju stopu inflacije od 2,3 posto. Obuzdavanje inflacije ključni je zahtjev koji moraju ispuniti zemlje koje se žele pridružiti eurozoni. 

 

Više o tome:

EUobserver: Poland sets out plan to join euro by 2011