naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU kritizira OPEC-ovo smanjenje proizvodnje

Neočekivana odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji proizvodnju za 520 tisuća barela dnevno izazvala je oštru reakciju Europske unije i SAD-a. 

Povjerenik EU za energiju Andris Piebalgs kazao je kako OPEC-ova odluka o smanjenju opskrbe - prva takva od prosinca 2006. - povećava neizvjesnost i loše utječe na tržište, te je sugerirao da bi određivanje cijena trebalo prepustiti tržišnim silama.  

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) također je taj OPEC-ov potez nazvala kontraproduktivnim i neprikladnim, te izrazila zabrinutost oko posljedica koje će taj potez imati na rast i inflaciju. 

'Zabrinjava nas mogućnost zadržavanja cijena nafte na vrlo visokim razinama. Već je i cijena od 100 dolara za barel prilično visoka', kazao je David Fyfe, čelnik IEA-inog odjela za naftnu industriju i tržište. 

'Kombinacija slabih gospodarskih prognoza i uporno visoke cijene počinju se odražavati u promjeni ponašanja i odlukama potrošača', dodao je. 

Barel nafte trenutno stoji oko 100 dolara. Cijena benzina skočila je pak s 10 dolara za barel u 1999., na 95 dolara prošle godine, te rekordnih 149 dolara u travnju ove. 

Posljedično, IEA prognozira pad potražnje za naftom u vodećim industrijskim razvijenim zemljana u ovoj i idućoj godini. Izraženo u brojkama, agencija predviđa smanjenje rasta globalne potražnje za 100 tisuća barela na 86,8 milijuna barela dnevno u 2008., te za 140 tisuća barela na 87,6 milijuna barela dnevno u 2009.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU condemns OPEC oil production cut