naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP podupro smanjenje udjela biogoriva dobivenog iz usjeva

Ključni odbor za industriju pri Europskom parlamentu u četvrtak 11. rujna je podupro smanjenje ciljane razine udjela tradicionalnih biogoriva dobivenih iz poljoprivrednih kultura u cestovnim transportnim gorivima do 2020., predložene u sklopu planova EU o suzbijanju klimatskih promjena.  

Europska komisija predložila je da bi 10 posto svih goriva koji se upotrebljavaju u cestovnom prijevozu trebalo biti dobiveno iz obnovljivih izvora, ne specificirajući koliki bi pritom trebao biti udio biogoriva, električne energije iz obnovljivih izvora odnosno vodika. 

Utjecajni odbor u EP-u podupro je ukupno ciljano smanjenje, no glasovao je i da barem 40 posto toga cilja mora biti postignuto uz pomoć električne energije ili vodika koji su dobiveni iz obnovljenih izvora, odnosno druge generacije biogoriva proizvedenih iz otpada. 

Time bi samo 6,0 posto udjela u ukupnim gorivima koji se koriste u cestovnom prijevozu ostalo tradicionalnim gorivima proizvedenim iz žitarica i ostalih prehrambenih kultura, kojima su upućene brojne kritike, argumentirane tvrdnjom da su utjecala na povećanje cijene hrane u svijetu. 

Stav toga odbora vjerojatno će poslužiti kao stajalište europarlamentaraca u pregovorima sa 27 zemalja članica EU-a koji će se voditi kasnije ove godine ili početkom iduće u cilju izrade konačne verzije zakona. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: More sustainable energy in road transport targets
  • EUobserver: MEPs' biofuel vote could bring production to 'standstill'
  • EurActiv: MEPs give major boost to renewables industry