naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ministri financija spremaju se za borbu protiv recesije

Sprječavanje zapadanja Europe u recesiju vrući je kesten s kojim se EU ministri financija moraju uhvatiti u koštac na sastanku zakazanom u petak 12. i subotu 13. rujna na francuskoj rivijeri, kako bi pronašli odgovor na pad eura i slabljenje tržišta dionica pod utjecajem tvrdokornih strahovanja od gospodarskih problema.  

Sve brojniji dokazi o prelijevanju američke financijske krize na Europu potpiruju strahove od njezinog zapadanja u recesiju, što pritišće euro i europske dionice. 'Sva ta previranja predstavljaju ozbiljne i dalekosežne izazove za financijsku industriju i naša gospodarstva', kazao je europski povjerenik za gospodarska pitanja Joaquin Almunia uoči sastanka ministara financija i središnjih bankara EU u Nici. 

Pojačane zabrinutosti da Europi prijeti opasnost od recesije u četvrtak su oneraspoložile burzovne ulagače i rezultirale padom eura na jednogodišnju najnižu razinu prema dolaru od 1,3893 dolara. 

Guverner francuske središnje banke i član upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) Christian Noyer upozorio je da su rizici za stabilnost i dalje prisutni, unatoč snazi europskih banaka u suočavanju s tekućim turbulencijama. 'Ne može se isključiti mogućnost novih šokova s obzirom na oslabljeno gospodarsko okruženje', kazao je Noyer.

Europska komisija u srijedu je upozorila da se Europa nalazi na rubu tehničke recesije, koja se definira kao dva tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti zaredom.

Nakon 0,2-postotnog usporavanja gospodarstva 15-člane eurozone u drugom tromjesečju, Komisija je za treće tromjesečje prognozirala stagnaciju. Za čitavu 2008. srezala je svoju prognozu gospodarskog rasta eurozone na 1,3 posto, s ranije prognoziranih 1,7 posto, te je upozorila da se Njemačka, Španjolska i Britanija nalaze na putu zapadanja u recesiju u ovoj godini. 

Međutim, za razliku od drugih globalnih gospodarskih sila, većina EU političara i središnjih bankara protivi se planovima gospodarske stimulacije ili smanjenja kamatnih stopa.

Od vodećih gospodarstava eurozone samo Njemačka ima čvrste javne financije, no ministar financija Peer Steinbrueck protivi se bilo kakvom skupom paketu poticaja, unatoč Komisijinom upozorenju da je najveće europsko gospodarstvo zakoračilo u recesiju.

U Francuskoj premijer Francois Fillon također je opetovano isključivao plan gospodarskih poticaja, naglasivši da je došlo vrijeme za reforme.

Ranije ove godine SAD je u pokušaju poticanja gospodarstva uveo milijarde dolara vrijedna porezna rasterećenja, a japanska je vlada krajem kolovoza najavila paket stimulacije gospodarstva vrijedan preko 100 milijardi dolara.

Osim ciljanih mjera suočavanja s krizom, ministri financija EU raspravljat će u Nici i o tome na koji način Europska ulagačka banka (EIB) može pomoći podizanjem razine financiranja za male i srednje kompanije, te će se posebice pozabaviti detaljima plana koordinacije na EU razini radi sprječavanja kolapsa velikih europskih prekograničnih banaka.(Hina)

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Informal meeting of the economy and finance ministers
  • EUobserver: EU finance ministers to tackle recession threat