naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Šume zaboravljene u EU politici o klimi, upozoravaju europarlamentarci

Iako je nestanak šuma uvelike smatran ključnim pokretačem globalnog zagrijavanja s obzirom na to da tropske i ostale šume apsorbiraju CO2, smanjujući time utjecaj emisija štetnih plinova na klimu, EU zakonodavci teškom mukom uspijevaju definirati pravila o očuvanju šuma. 

Golema je pogreška to što se pitanjem šuma nije pozabavilo u EU-ovom paketu mjera za borbu protiv klimatskih promjena, kazala je švedska liberalna zastupnica u Europskom parlamentu na ovih dana održanom sastanku utjecajnog EP-ovog odbora za industriju. 

Isto mišljenje dijeli i njezina kolegica, zastupnica irskih kršćanskih demokrata Avril Doyle, zadužena da progura u parlamentu prijedlog kojim bi se izmijenio EU-ov sustav trgovine emisijama (ETS). Europa neće imati vjerodostojnost u međunarodnim pregovorima o suzbijanju klimatskih promjene ne bude li se EU paket mjera za suzbijanje klimatskih promjena u određenoj mjeri posvetio problemu šuma, kazala je. 

Mehanizmi za sprječavanje nestajanja šuma - tako što bi se, primjerice, za očuvanje šuma zemljovlasnicima ponudili krediti iz sustava trgovine emisijama - nisu uključeni u EK prijedloge za suzbijanje promjena klime, predstavljene 23. siječnja. To je bilo zbog očitih teškoća vezanih uz točnost mjerenja emisija iz tih sektora. 

To se pitanje nije našlo ni u fokusu dužnosnika koji rade na EU ETS-ovom prijedlogu uprave za okoliš pri EK, kazao je Bernhard Schlamadinger, savjetnik u UNFCCC sekretarijatu, Svjetskoj banci i FAO-u. 

U najmanju se ruku za takvo očito zanemarivanje krivnja djelomice može svaliti na povećanu EU potražnju za energentima.  

Napori usmjereni većem korištenju biomasa za proizvodnju biogoriva za prijevoz ili zagrijavanje kuća i stanova, znači da šume, odnosno zemljišta njime pokrivena, imaju veću i izravniju ekonomsku vrijednost ako su iskorištavane u svrhe koje se povezuje s energetikom nego da se očuvaju. 

Tim pitanjem EK se pokušala pozabaviti u akcijskom planu za šume iz 2006. No, pobornici zaštite okoliša te industrije koja koriste šume u svrhe koje nisu povezane se energetikom sve više brinu da bi velike potrebe EU-a za energentima mogle stvoriti preveliki pritisak na šume, te da je neobvezujući akcijski plan preslab da bi se spriječilo prekoračivanje ciljeva.

Na međunarodnoj razini, pak, članice Ujedinjenih naroda koje razmatraju pitanje nasljednika sporazuma iz Kyota kojemu rok istječe 2012., suočene su sa čitavim nizom teškoća u postizanju primjerenog globalnog sporazuma o zaštiti šuma. Čak i pobornici zaštite okoliša iskazuju veći oprez glede prijedloga o uključivanju šuma na globalna tržišta ugljika, strahujući od efekta bumeranga.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Forests 'forgotten' in EU climate policy, MEPs warn