naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri financija EU ne vide skori završetak krize

Kriza koja pogađa financijski sektor vjerojatno će potrajati još neko vrijeme, no europske bi banke trebale biti sposobne izbjeći ozbiljnije probleme, ocijenili su ministri financija Europske unije po netom završenom neformalnom sastanku održanom u Nici.  

S obzirom da se još uvijek ne nazire kraj te krize, stabilnost financijskog sektora zauzela je visoko mjesto na dnevnom redu dvodnevnog sastanka ministara financija EU i središnjih bankara, održanog proteklog vikenda u Nici. 

'Financijska kriza bit će na našem dnevnom redu kroz idućih poprilično mjeseci', ustvrdio je luksemburški ministar financija Jean-Claude Juncker nakon rasprava ministara vezanih uz pripreme za previranja u bankarskom sektoru. 

'Doista sam uvjerenja da nismo došli do kraja financijske krize', tumači Juncker, predsjednik eurozone i luksemburški premijer. 

Borbe za opstanak američke investicijske banke Lehman Brothers tijekom vikenda samo su istaknule i dalje krhko stanje toga sektora nakon više od godine dana od izbijanja krize koja je uzdrmala financijski sektor diljem svijeta. 

Osvrnuvši se na krizu u toj američkoj banci guverner njemačke središnje banke Axel Weber ustvrdio je kako najnovija događanja označavaju novi krug napetosti na tržištima nakon propasti još jednog diva bankarske industrije. 

'Stanje ostaje krhko u okolnostima dok problemi pritišću ključna tržišta kredita a bankarski sektor ostaje pod pritiskom', kazao je europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Joaquin Almunia. 

Velike muke s kojima su suočile velike američke financijske institucije kao što su Lehman Brothers, Freddie Mac i Fannie Mae potaknule su ministre financija EU da razmotre u kojoj su mjeri spremni odgovoriti u slučaju da se jedna velika europska banka nađe u ozbiljnim teškoćama. 

Iako nacionalne vlade imaju svoje planove za slučaj da lokalna banka zapadne u nevolje, Europa još uvijek nema pripremljen plan mjera kojima bi odgovorila u slučaju da veliki problemi pogode neku veliku paneuropsku banku. 

Europski financijski regulatori nisu uspjeli uhvatiti korak s valom prekogranične konsolidacije u bankarskoj industriji tijekom posljednjih godina, čime su banke uglavnom ostale pod nadzorom nacionalnih regulatora. 

U takvim su se okolnostima velike europske banke poput Deutsche Banka, Unicredita i BNP Paribasa suočile sa zbrkom propisa širom Europe koja bi, strahuju dužnosnici, mogla biti dodatno opterećenje u slučaju ozbiljnijih teškoća. 

U Europi, spašavanje institucija velikih poput Freddie Mac i Fannie Mae bilo bi još i teže zato što vlade žele ograničiti sudjelovanje poreznih obveznika, posebno ako je sjedište banke u nekoj drugoj zemlji članici.

Pa ipak, unatoč iznimno velikim teškoćama koje pogađaju taj sektor, središnji bankari EU-a u velikoj su mjeri uvjereni da se europske banke mogu oduprijeti ozbiljnijim teškoćama.(Hina)

  

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Informal meeting of the EU economy and finance ministers: main results
  • EurActiv: Europe turns to EIB to fend off recession threat