naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski institut za inovacije i tehnologiju počinje s radom

Prvi sastanak upravnog odbora Europskog instituta za inovacije i tehnologiju održava se u ponedjeljak 15. rujna u Budimpešti čime će biti pokrenute aktivnosti EIT-a koji bi trebao omogućiti Europskoj uniji da dostigne Sjedinjene Države i Japan na području inovacija te potaknuti konkurentnost europskog gospodarstva. 

Na sastanku upravnog odbora sudjeluju mađarski premijer Ferenc Gyurcsany i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

Nakon svečanosti, upravni odbor, koji ima 18 članova i u potpunosti je neovisan i autonoman pri donošenju odluka, održat će prvi sastanak. Na dnevnom redu su odluke koje će utvrditi smjer djelovanja EIT-a kao i prvi koraci prema izboru prve dvije-tri Zajednice znanja i inovacija što bi se trebalo dogoditi početkom 2010. 

Sjedište EIT-a, osmišljenog po uzoru na svjetski poznati američki institut za tehnologiju iz Massachusettsa, nalazi se u Budimpešti. 

Pokretanje instituta stajat će gotovo 2,37 milijardi eura. Bruxelles će izdvojiti 309 milijuna eura u razdoblju od 2008. do 2013., a ostatak će osigurati zemlje članice i industrija.

Prema ranijim najavama Europske komisije, Institut bi trebao početi s radom 2009. ili 2010. Osim upravnog odbora, EIT ima mali administrativni aparat, čija će uloga biti koordinacija suradnje između istraživača i znanstvenika uz pomoć industrije. 

EIT je inicijativa EK-a čiji je cilj ojačati izvrsnost europskih inovacija.  

Utemeljen je na konceptu okupljanja najboljih znanstvenika, predstavnika poslovne i akademske zajednice iz čitave Europe, te će na taj način generirati visoko integrirano partnerstvo - tzv. Zajednice znanja i inovacija - i olakšati slobodan protok znanja. 

U praksi, to će biti mreža sveučilišta, istraživačkih centara i tvrtki koja bi trebala preobraziti obrazovanje i istraživanja u Europi razvijajući komercijalno uspješne projekte, kao i privući najbolje mlade mozgove iz Europe i svijeta. 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Institute of Innovation and Technology (EIT) begins its work