naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU od Bugarske i Rumunjske traži daljnji napredak u borbi protiv korupcije

Ministri vanjskih poslova Europske unije zatražili su od novih članica EU Rumunjske i Bugarske da ubrzaju borbu protiv korupcije i ojačaju svoje sudstvo.  

Kao što je ranije rečeno i u izvješćima Europske komisije, ministri su u ponedjeljak 15. rujna kazali da su snažni sudovi i učinkoviti administrativni sustav potrebni da bi dvije zemlje dobro funkcionirale u bloku. 

'Vijeće poziva Bugarsku i Rumunjsku da intenziviraju svoje napore, bez odgode poduzimajući sve potrebne korake i demonstrirajući opipljive i trajne rezultate, posebno u područjima koja su navedena u izvješću', kazali su ministri u priopćenju. 

Komisija je objavila u srpnju da je Bugarskoj suspendirala oko pola milijarde eura pomoći iz pretpristupnih fondova, na koje ta zemlja još uvijek ima pravo, dok ne popravi stanje u pravosuđu i ne pokaže rezultate u borbi protiv korupcije.  

Komisija je tada u svom izvješću kazala da borba protiv korupcije na visokoj razini i borba protiv organiziranog kriminala u Bugarskoj ne daju rezultate i stoga se odlučila zaštiti novac poreznih obveznika. 

EK je također kritizirala i Rumunjsku zbog nedovoljnog napretka u borbi protiv korupcije, posebice one na visokoj razini, ali je, za razliku od Bugarske, ta zemlja uspjela izbjeći sankcije.

Iako je u svojim izvješćima vrlo kritična prema stanju u Bugarskoj i Rumunjskoj, Komisija se nije odlučila za uvođenje zaštitnih klauzula koje su predviđene u njihovim pristupnim sporazumima i koje se mogu aktivirati u razdoblju do tri godine nakon ulaska u EU-u.  

Aktiviranjem klauzula te bi zemlje mogle izgubiti dio prava koja im pripadaju kao članicama EU-a.  

Ministri su stoga kazali da su pošteni, neovisni i dobro ekipirani administrativni i pravosudni sustavi potrebni kako bi se omogućilo funkcioniranje europskih politika u te dvije zemlje i osiguralo da njihovi građani imaju istu korist od članstva u bloku kao i građani drugih zemalja EU.(Hina) 

 

Više o tome:

Francusko EU predsjedništvo: Results of the General Affairs and External Relations Council