naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna u Europskoj uniji kako bi se javnost senzibilizirala na lingvističko bogatstvo u Europi te kako bi se potaklo građane na učenje stranih jezika.

Cilj toga dana je staviti naglasak na kulturnu raznolikost i višejezičnost, što je jedan od prioriteta francuskog predsjedništva Unije, naglasila je francuska ministrica kulture i komunikacija Christine Albanel. 

Dvije će manifestacije biti organizirane u samom Parizu, u okviru francuskog EU predsjedništva, od kojih će jedna okupiti gotovo tisuću osoba na Sveučilištu Sorbonne, a druga će Parižanima pokušati približiti strane jezike. 

Europska unija broji 27 zemalja članica i 23 službena jezika. Po nedavnom istraživanju Eurobarometra, 56 posto građana EU kaže da je sposobno sudjelovati u razgovoru na jeziku koji nije njihov materinji, što je 9 posto više nego 2001.  

 

Više o tome:

Europska komisija: European Day of Languages 2008