naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Đurđevcu dodijeljena nagrada Europska destinacija izvrsnosti

Potpredsjednik Europske komisije Günter Verheugen uručio je u četvrtak 18. rujna u Bordeauxu nagrade 'Europska destinacija izvrsnosti' (EDEN) za 20 europskih turističkih mjesta, među kojima je i hrvatski Đurđevac.  

Đurđevac je ovogodišnji nacionalni pobjednik za izbor 'Europske destinacije izvrsnosti' koji je svojom 'Picokijadom' najviše zadovoljio kriterije ovogodišnje teme natjecanja 'Turizam i lokalna nematerijalna baština'. 

U natjecanju je sudjelovalo 18 zemalja članica EU-a i dvije zemlje kandidatkinje.  

Pobjednike biraju nacionalni žiriji. Prošlogodišnji nacionalni pobjednik iz Hrvatske bio je Sveti Martin na Muri. 

Nagrada 'Europska destinacija izvrsnosti' pokrenuta je 2006. godine s ciljem promicanja posebnih karakteristika europskih destinacija. Ovogodišnjom temom 'Turizam i nematerijalna lokalna baština' željelo se promovirati lokalne specifičnosti, poput lokalne gastronomske ponude, tradicionalnih zanata ili života na selu. 

Europska komisija ističe da je cilj nagrada promicanje mjesta gdje je 'komercijalni uspjeh išao zajedno sa socijalnom, kulturnom i ekološkom održivošću'. 

'Ako Europa želi zadržati ugled prve turističke destinacije u svijetu, ona mora istaknuti svoje adute i pokazati da su njezine turističke regije izvrsne. Trebamo imati na umu da je turizam sve važniji sektor za naše gospodarstvo i da stvara brojna radna mjesta, posebice u malim i srednjim poduzećima', rekao je pri dodjeli nagrada Verheugen, koji je u Komisiji zadužen za poduzetništvo i industriju. 

Dodjela nagrada je upriličena u sklopu Europskog turističkog foruma, koji organiziraju Europska komisija i francusko predsjedništvo EU-a. Tijekom dvodnevnog skupa, na kojem će se predstaviti i podravski grad Đurđevac, sudionici će raspravljati o konkurentnosti europske turističke ponude u kontekstu rastuće turističke potražnje na novim tržištima te o potrebi održivosti i kvalitete radnih mjesta u turizmu. 

Komisija je najavila da će ovogodišnjim dobitnicima Europske nagrade izvrsnosti dati veći publicitet kako bi se javnost što bolje upoznala s njihovim lokalnim tradicijama, običajima, idejama, zanatima i drugim specifičnostima. Svi dobitnici bit će pozvani na Europski dan turizma, koji će se održati 7. listopada u Bruxellesu. Pobjednici će također potpisati deklaraciju o osnivanju mreže destinacija EDEN.(Hina)

  

Više o tome:

 

  • Europska komisija: Now 20 European Destinations of Excellence (EDEN) to offer high quality and sustainable tourism
  • Europska komisija: Destinations of Excellence