naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministar Jandroković na Forumu EU-Središnja Azija

Terorizam je jedan od glavnih sigurnosnih izazova 21. stoljeća i Hrvatska u tome aktivno sudjeluje, rekao je u četvrtak 18. rujna u Parizu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na Forumu Europska unija i Središnja Azija o izazovima sigurnosti.  

U organizaciji francuskog predsjedanja Unijom, to je prvi forum EU i Središnje Azije sazvan na temu sigurnosti, a okupio je većinu ministara vanjskih poslova EU, ministre Središnje Azije i visoke predstavnike UN-a, NATO-a, EU-a i OESS-a.  

Terorizam ostaje jedan od glavnih sigurnosnih izazova 21. stoljeća, rekao je Jandroković. Važno je jačati dijalog i međudržavnu suradnju u borbi protiv terorizma, a uloga Europe u odnosu na globalnu sigurnost raste, dodao je. 

Uz sudjelovanje ministara iz Turkmenistana, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgistana i Tadžikistana, Forum se odvija u sjeni rusko-gruzijske krize koja je izbila u kolovozu i zaoštrila odnose Zapada i Rusije.  

Hrvatska potpuno podupire Forum kojemu je svrha jačati odnose država EU i Središnje Azije u zajedničkom radu na svim sigurnosnim pitanjima i aktivna je u borbi protiv terorizma kao predsjedavajuća država protuterorističkog odbora Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je ministar.  

Hrvatski šef diplomacije drži da se zajednički ciljevi u borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje, što je jedan od glavnih izazova globalne sigurnosti, mogu ostvariti intenzivnom međunarodnom suradnjom.  

Stoga treba težiti uključivanju što većeg broja država međunarodnim ugovorima i inicijativama kojima je cilj spriječiti oružje masovnog uništenja, poručio je Jandroković.

Sudionici Foruma razgovarali su o suzbijanju ilegalne trgovine, prevenciji terorizma i širenja oružja za masovno uništenje te o pitanjima energetske sigurnosti i zaštite okoliša.

 

Više o tome: 

  • Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je u Parizu na Forumu EU – 'Središnja Azija o izazovima sigurnosti'
  • Francusko EU predsjedništvo: 1st EU-Central Asia Ministerial Forum on security issues