naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Balkanski model inspiracija za europsko 'istočno partnerstvo'

Načela Europske unije koja se primjenjuju na zemlje Zapadnog Balkana, poput regionalne zone slobodne trgovine, nadahnula su 'istočno partnerstvo' s Gruzijom, Ukrajinom, Moldavijom, Armenijom, Azerbajdžanom i vjerojatno s Bjelorusijom. 

Rečeno je to na nedavno održanoj konferenciji koju je organizirala njemačka Zaklada Konrad Adenauer. 

'Istočno partnerstvo', zajednički poljsko-švedski prijedlog predstavljen svim zemljama članicama EU-a u lipnju, trebao bi ojačati veze s 'europskim susjedima' na istoku, dok bi Mediteranska unija bila balans s južnim 'susjedima Europe', rekao je na konferenciji poljski zastupnik Jacek Saryusz-Wolski, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta. 

Gruzijski sukob ubrzao je taj projekt, a predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso trebao bi predložiti njegove glavne crte na summitu EU-a 15. listopada.

'Inspirirali smo se iskustvom Zapadnog Balkana i naučili da zemlje koje možda i nisu dobro surađivale u prošlosti, sada to mogu u posebnim područjima poput energije ili transporta. Moramo izaći s idejom stvaranja zone slobodne trgovine između tih zemlja - nešto što prilično dobro funkcionira na Balkanu', kazao je Gunnar Wiegand, direktor za istočnu Europu, južni Kavkaz i središnju Aziju u Europskoj komisiji. 

Novo načelo sastojat će se od bilateralne i multilateralne dimenzije, pri čemu će ona multilateralna biti 'potpuno nova', uz postojeće mehanizme suradnje, dodao je Wiegand.

'Doći će do nečega potpuno novoga ako možemo stvoriti neki oblik redovitog političkog dijaloga na najvišoj razini između 27-orice i pet, nadamo se šest zemalja, u ne tako dalekoj budućnosti', nastavio je. Šesta zemlja trebala bi biti Bjelorusija. 

Ubrzavanje procesa dobivanja viza ideja je koju su iznijeli Poljaci i Šveđani, ističući da je stanovniku Južne Osetije ili Abhazije s ruskom putovnicom jednostavnije putovati Europom nego nekome s gruzijskom putovnicom. 

Ali, dužnosnici Europske komisije kazali su da 'neke zemlje članice pružaju priličan politički otpor' na ideju olakšavanja viznog sustava s Ukrajinom, ističući ipak da su pregovori EU-a i Ukrajine o 'sporazumu o pridruživanju' važan primjer kojeg bi trebale slijediti i druge zemlje uključene u 'istočno partnerstvo'. 

Budući da perspektiva europskog članstva za zemlje tog partnerstva eventualno postoji za najranije 10 do 15 godina, fokus se treba staviti na 'sada', te pomoći tim zemljama da uspostave snažne institucije, pravnu državu i tržišnu ekonomiju, rekao je njemački zastupnik Elmar Brok.  

Brok, koji je prethodnik Saryusza-Wolskog na mjestu čelnika vanjskopolitičkog odbora EP-a, predstavljen je kao utemeljitelj istočnog partnerstva, budući da se on prije tri godine zalagao za sličnu ideju za istu skupinu zemalja, nazivajući je 'Politika susjedstva plus'.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Balkans model to underpin EU's 'Eastern Partnership'