naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Rusija u borbi za nigerijski plin

U sklopu nastojanja da diversificira opskrbu Europske unije energijom, Europska komisija ponudila je financijsku i političku potporu za 15 milijardi eura vrijedan transsaharski plinovod koji će transportirati prirodni plin iz Nigerije na europska tržišta. 

Bruxelles je povukao taj potez nakon što je Gazprom, ruski energetski gigant, potpisao prošlog tjedan u Moskvi memorandum o razumijevanju s Nigerian National Petroleum Corporationom o suradnji na eksploataciji, proizvodnji i transportu plina. 

Istodobni potezi Bruxellesa i Moskve ilustriraju otimanje za prirodne resurse u uvjetima u kojima neprestani rast globalnog gospodarstva potpiruje opći rast potražnje za energijom.

Nigerija bi mogla biti 'važan partner u europskim naporima diversifikacije', kazao je Ferran Tarradellas, glasnogovornik europskog povjerenika za energiju Andrisa Piebalgsa, koji je bio u Nigeriji prošlog tjedna. 

'Oni su pokazale veliki interes za taj projekt', kazao je Tarradellas, posebice zato što će plinovod pomoći Nigeriji da isporučuje plin domaćem tržištu koje se proteže na 1.050 kilometara teritorija. Sonatrach, alžirska državna energetska grupa, također navodno snažno podržava projekt transsaharskog plinovoda. 

Međutim, Tarradellas je kazao da je u ovoj fazi 'prerano' za bilo kakvo službeno proračunsko obvezivanje, dodavši da je Europska komisija 'namjerava financirati studije izvedivosti', a ne cijele projekte.  

Europska investicijska banka mogla bi pomoći financirati gradnju, no novac bi morao doći uglavnom iz privatnog sektora, objasnio je.  

Europske naftne kompanije, uključujući Shell, Total i ENI, značajno su ulagale u Nigeriju i vjerojatno će još ulagati, dodao je. 

Planirani plinovod dužine 4.300 kilometara protezat će se duž Nigerije, Nigera i Alžira, odakle će se dopremati u Španjolsku i Italiju preko Medgaz i Galsi plinovoda koji su trenutno u fazi razvoja i izgradnje. Njegov će kapacitet iznositi 20 milijardi prostornih metara plina godišnje do 2015., te porasti na 30 milijardi godišnje do 2030., pokazuju prvi nacrti projekta. Prema planu, izgradnja će početi 2011. , a prva isporuka plina očekuje se 2015. 

Tarradellas je otklonio naznake da će sudjelovanje Gazproma stvoriti probleme za EU. 'ExxonMobil je također u Nigeriji i to ne predstavlja nikakav problem', kazao je, dodavši da Gazprom također pokušava diversificirati svoju opskrbu.'Ukoliko Gazporm želi ulagati, može to i činiti, ne vidim zašto bi to predstavljalo problem', kazao je.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU and Russia in scramble for Nigerian gas