naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Blokada 'prljavog uvoza' radi zaštite klime može potaknuti trgovinski rat

Stručnjaci upozoravaju da bi uvozna ograničenja koje Europska unija i druge razvijene zemlje razmatraju kao metodu zaštite svojih industrija, velikih potrošača energije, od 'ekološki prljavog uvoza' iz zemalja u razvoju poput Indije i Kine, mogla dovesti do globalnog trgovinskog rata. 

Teške industrije u Europskoj uniji i razvijenim zemljama poput SAD-a strahuju da u odsustvu međunarodnog sporazuma o zaštiti klime na Zemlji neće moći na međunarodnoj razini uspješno konkurirati proizvođačima iz zemalja u kojima zagađenje ima znatno nižu cijenu. 

Ta neizvjesnost, kako tvrde, izlaže EU i druge razvijene zemlje riziku da njihove industrije budu prisiljene iseliti svoje tvornice, radna mjesta i - ključno - emisije u treće zemlje.

Dvije su opcije sprječavanja takvog scenarija trenutno na stolu u Bruxellesu. Jedna je dodjela besplatnih dozvola za emisije određenim sektorima, a druga uvođenje posebnih carina na uvoz iz trećih zemalja koje nisu potpisnice globalnog sporazuma o klimatskim promjenama ili nemaju strogo regulirane emisije CO2 iz industrije. 

'Propisi WTO-a ne sprječavaju poduzimanje koraka u smjeru borbe protiv štetnih klimatskih promjena', kaže Ditte Juul-Jorgensen iz Komisijinog odbora za trgovinu. No, ističe, globalnim bi trgovinskim pregovorima mogla naštetiti 'negativna akcija' u okviru tekućih diskusija o postizanju sporazuma koji bi naslijedio Protokol iz Kyota pod Okvirnom konvencijom UN-a o klimatskim promjenama (UNFCC). 

Dok bi EU na koncu ipak mogla odustati od primjene trgovinskih mehanizama, te umjesto toga posegnuti za određeni broj besplatnih licenci za emisije CO2 kako bi zaštitila svoje najranjivije industrije, u SAD-u je slika nešto drugačija. Bilo koji zakon o klimi kojega bi Washington usvojio vjerojatno bi uključivao neki oblik uvoznih ograničenja, tvrdi Benjamin Simmons, pravnik u odjelu za gospodarstvo i trgovinu UN-ovog programa za okoliš (UNEP).

To zabrinjava zagovornike otvorenog tržišta i međunarodne trgovine. 

Unilateralna trgovinska ograničenja, poput uvoznih carina temeljenih na emisijama CO2, samo su privremeno olakšanje i nikada neće ponuditi rješenje za međunarodni klimatski sporazum, upozorio je Doaa Abdel Motaal, savjetnik čelnika WTO-a Pascala Lamyja u Ženevi. 

Mjere koje se baziraju na trgovini mogu biti tek druga ili treća opcija za suočavanje s problemom klimatskih promjena, ističe nadalje Motaal. I ostali zagovornici slobodne trgovine tvrde da uvozne barijere samo dovode do preusmjeravanja ekološki 'prljavog' uvoza, i ne nude poticaje zemljama u razvoju da uvedu čiste tehnologije i/ili smanje razinu emisija štetnih plinova iz industrije.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Experts warn EU of climate change 'trade war'