naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri poljoprivrede o budućnosti CAP-a nakon 2013.

Ministri poljoprivrede Europske unije sastaju se na neformalnom sastanku u francuskom Annecyju kako bi pokrenuli raspravu o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) nakon 2013., najavljuje francusko EU predsjedništvo.  

U ponedjeljak 22. rujna ministri će najprije razgovarati o zaraznim bolestima, a potom će ih, što je tradicija na neformalnim sastancima, francuski ministar poljoprivrede Michel Barnier povesti u razgledavanje poljoprivrednih farmi i agroindustrije u planinskim predjelima oko Annecyja. 

"Cilj poljoprivrednih metoda tog planinskog područja, koje su oblikovale teren i alpska sela, je očuvati kvalitetu proizvoda i znanje koje je duboko ukorijenjeno u tradiciji planinskih područja. Ministar bi volio da se njegovi europski kolege upoznaju sa specifičnostima te vrste poljoprivrede i poljoprivrednicima koji su čvrsti u održivom razvoju svog poljoprivrednog zemljišta", ističu u francuskom predsjedništvu. 

U utorak 23. rujna će se održati plenarna sjednica na kojoj će se razgovarati o ciljevima koje Europa treba postaviti za budućnosti CAP-a nakon 2013. 

'Poljoprivreda jest i dalje će biti središte zanimanja našeg društva a ona se suočava s mnogim izazovima. Ključno je staviti te izazove u zajednički okvir i postići novi konsenzus oko ciljeva koje Europa treba postaviti za svoju poljoprivredu. EU treba ambicioznu i uravnoteženu poljoprivrednu politiku koja je sposobna riješiti izazove budućnosti, koja pomiruje proizvodnju koja je dostatna i u smislu kvalitete, kvantitete i zaštite okoliša', dodaje se. 

Francusko predsjedništvo izradilo je dokument na temelju ranijih ministarskih rasprava o CAP-u nakon 2013. koji ima dva glavna težišta. 

Prvo se tiče rastućih cijena hrane, proizvodnje biogoriva i ravnoteže ponude i potražnje.  

Što se tiče cijena hrane, u dokumentu se kaže da 'postoji široki konsenzus da će doći do još veće nestabilnosti cijena zbog daljeg otvaranja tržišta, klimatskih promjena koje povećavaju učestalost prirodnih katastrofa te daljnjih zdravstvenih kriza i njihovog utjecaja na tržište'. 

Drugo poglavlje bavi se CAP-om i ima tri glavna dijela: izazovi proizvodnje hrane, izazovi što se tiče zaštite okoliša i izazovi glede lokacije poljoprivredne proizvodnje.(Hina)

  

Više o tome:

Francusko EU predsjedništvo: Informal meeting of the agriculture ministers