naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija izrađuje listu sektora s pravima na besplatne dozvole za emisije CO2 od 2013.

Europska komisija osmišljava metodologiju pomoću koje bi se utvrdile industrije koje mogu ostvariti pravo na besplatne dozvole za emisije, nakon što se ponovno uspostavi EU tržište ugljika u 2013., a od sektora koji će se vjerojatno naći na tome popisu navode se proizvođači aluminija, čelika, željeza i cementa.  

Analiza koju provodi EK odgovor je na rastuće zabrinutosti teške industrije da bi prestrogi klimatski propisi u Europi mahom mogli otjerati kompanije, radna mjesta i emisije u druge zemlje. 

Metodologija EK, ukratko iznijeta u jednom dokumentu koji je na uvid dobio ENDS Europe, pokazuje da će primarni aluminij, vruće valjani čelik i klinker opeka vjerojatno biti tim propisima snažno pogođeni, pa se tako naći među supstancama koje će vjerojatno biti u potpunosti ili djelomice pošteđene plaćanja za emisije. 

Bruxelles sada razmatra listom obuhvatiti i druge sektore, od keramike, kemikalija, pulpe i papira, bakra i niza drugih industrija popisanih u dodatku toga dokumenta. 

Dokument navodi tri glavna čimbenika koja bi trebala odlučiti koji će se sektori staviti na listu onih izuzetih od plaćanja, odnosno listu pod-sektora. 

Prvo se trebaju utvrditi sektori i pod-sektori gdje bi se mogli javiti problemi, kako bi se mogli izračunati potencijalni troškovi EU sustava trgovine emisijama, ponajprije u pogledu rasta cijene električne energije, zajedno s razinom izloženosti toga sektora trgovini izvan EU-a. 

Nadalje, prijevoz, geografski položaj, tržišna koncentracija i ostali čimbenici mogli bi se kvalitativno unijeti u jednadžbu kako bi se poboljšala procjena rizika. Daljnju doradu omogućit će na kraju i ishod međunarodnih klimatskih pregovora, uključujući eventualne sektoralne sporazume između industrija. 

Dokument potencijalno pogođene sektore i pod-sektore dijeli u četiri kategorije, od onih koju su izloženi malim ili gotovo nikakvim emisijama ugljika (prva kategorija) do onih izloženih visokim riziku (četvrta kategorija). 

Iako EK insistira da bi svi sektori trebali do 2020. u potpunosti biti podvrgnuti aukcijama, 4. kategorija sektora u 2013. dobila bi besplatne dozvole, nakon čega će uslijediti prijelazna faza na potpuno podvrgavanje aukciji tijekom idućeg sedmogodišnjeg razdoblja. 

Oni izloženi umjerenom do visokom riziku emisija ugljika (kategorije II i III) dobit će manje besplatnih dozvola u 2013., a potom će nastupiti njihovo prijelazno razdoblje prema punoj aukciji, no nešto sporijim tempom. 

 

Više o tome:

EurActiv: EU considers industries exposed to 'carbon leakage'