naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament podržava ideju da 2009. bude Europska godina kreativnosti i inovacija

Europski parlament na plenarnoj sjednici koja se ovoga tjedna održava u Bruxellesu podupro je prijedlog Europske komisije da se 2009. godina proglasi Europskom godinom kreativnosti i inovacija, stoji na web stranici Europskog parlamenta.

Svake godine EU bira temu za kampanju čiji je cilj podići svijest ljudi i privući pažnju nacionalnih vlada na neko specifično pitanje.

Ranije godine bile su proglašene Europskom godinom mobilnosti radnika (2006.), Europskom godinom jednakih mogućnosti (2007.), te Europskom godinom interkulturalnog dijaloga (2008.).

Za 2009. Komisija sugerira da se stavi naglasak na ulogu koju kreativnost i inovacije mogu igrati u jačanju ekonomskog i socijalnog napretka kroz koristi koje mogu od njih imati i pojedinac i društvo.

Dodaje da je potrebno više učiniti na tom polju u čitavoj Europskoj uniji, posebno kada se radi o obrazovanju gdje se naglasak treba staviti na cjeloživotno učenje.

Kao i ranijih godina, mjere će uključiti promotivne kampanje, događanja i inicijative na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. (Hina)

 

Europski parlament: 2009 to be designated European Year of Creativity and Innovation