naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarska kriza ugrožava akcijski plan EU za klimu

Europa će zbog bojazni od recesije možda morati smanjiti svoje ambicije u pogledu borbe protiv globalnog zagrijavanja, području na kojem želi biti uzor ostatku svijeta, piše France presse.

"Paket za sada stoji, ali sve ovisi o razvoju gospodarske situacije", rekao je za AFP jedan od pregovarača.

Financijski instrumenti slaba su točka akcijskog plana koji bi Europskoj uniji trebao omogućiti da do 2020. smanji svoje emisije stakleničkih plinova za 20 posto u odnosu na 1990., uštedi 20 posto energije i poveća na 20 posto udio obnovljivih energija u ukupnoj potrošnji.

Industrija bi trebala plaćati dozvole za emisije CO2, a procjena troškova iznosi 44 milijardi eura godišnje u razdoblju od 2013. do 2020. s tonom CO2 po cijeni od 30 eura.

Tomu se, naravno, protivi, tvrdeći da je zapravo riječ o novom porezu, i prijeti preseljenjem ulaganja i aktivnosti koje najviše zagađuju okoliš u druge dijelove svijeta, na što su nacionalne vlade jako osjetljive.

"Budući da je gospodarska situacija teža, prirodno je da vlade zauzimaju defenzivnije stajalište o klimi, jer traženi napori kratkoročno uzrokuju dodatne troškove", priznao je jedan visoki dužnosnik Europske komisije koji je želio ostati neimenovan.

Neki europski dužnosnici više ne oklijevaju otvoreno govoriti o razvodnjavanju projekta, čak o njegovu napuštanju.

"Taj plan je glupost, politički je korektan ali se neće ostvariti", rekao je potkraj kolovoza bivši talijanski premijer Guiliano Amato.

"Ostvari li se, to bi ugušilo ekonomski oporavak. A nitko ne želi počiniti samoubojstvo", rekao je ekonomist Renato Brunetta, ministar za inovacije u vladi premijera Slivija Berlusconija.

"Čujemo sve više takvih argumenata, osobito u zemljama poput Italije i Njemačke, gdje zabrinutost industrijalaca raste", rekao je jedan pregovarač.

Bruxelles, koji je "podcijenio problem", prijetnju shvaća vrlo ozbiljno, istaknuo je. Europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas je tako javno pozvao političare i tvrtke da se "ne bore protiv mjera koje se predlaže".

"Računam na Sarkozyjev autoritet kako bi paket bio usvojen bez prevelikog razvodnjavanja do kraja godine", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Francuski pregovarači imaju još nekoliko tjedana i dva ministarska sastanka do kraja listopada kada bi Europskom parlamentu trebali iznijeti zajednički prijedlog 27 zemalja članica, a dogovor bi trebalo postići do kraja godine.

"Još nije zabilježen nikakav značajniji pomak, no konačna faza pregovora je počela i ako se ekonomska situacija ne pogorša, možemo se nadati da ćemo postići dogovor", rekao je jedan pregovarač.

Izazov je dvostruk. "Želi se uvesti instrumente za zaštitu konkurentnosti europske industrije" i "pomoći zemljama članicama da ispune svoje nacionalne ciljeve."

"Neke odluke jako su političke i bit će potrebni ustupci", objasnio je.

 

Hina