naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski dan zapošljavanja za poticanje mobilnosti

S obzirom na to da samo pet milijuna Europljana trenutačno živi i radi u drugoj zemlji članici, Europskim danom zapošljavanja, koji će se u Bruxellesu obilježiti u subotu 27. rujna, želi se podići svijest o prednostima radne mobilnosti, pišu europski mediji.

Na događaju u Bruxellesu okupiti bi se trebalo oko 10.000 ljudi i više od 60 poslodavaca.

Europska komisija tom inicijativom, koja se održava treću godinu zaredom, želi podići svijest javnosti o prednostima radne mobilnosti u EU.

Tijekom rujna i listopada, 500 poslovnih sajmova, radionica i punktova za informiranje pružit će priliku za susret poslodavaca i potencijalnih radnika u 250 europskih gradova.

Tek manji dio europske radne snage koristi prednosti prava na slobodno kretanje radnika - njih 2,2 posto. Premda je ta brojka nešto viša nego prije par godina, to još nije dovoljno da bi se popunila prazna mjesta u gospodarski snažnijim područjima ili pridonijelo borbi protiv nezaposlenosti u nerazvijenijima. Istodobno, udio državljana trećih zemalja u radnoj snazi u EU raste brže i trenutačno se procjenjuje na 3,8 posto.

Većina Europljana nerado napušta svoju zemlju da bi potražila posao u drugoj.

"Boje se da će daleko od kuće izgubiti svoje socijalne kontakte i da neće moći pronaći posao", rekao je dužnosnik EK na konferenciji za novinare, dodajući da je ključna zapreka nepoznavanje jezika.

Oni koji se presele uglavnom su mladi, dobro obrazovani i kvalificirani za novi posao. Stope mobilnosti više su u novim zemljama članicama, ali i u Portugalu i Irskoj. Irska je, međutim, uglavnom ciljna zemlja i zajedno s Velikom Britanijom i Luxembourgom jedno od najpopularnijih odredišta.

Irska, Velika Britanija i Švedska jedine su zemlje članice koje nisu uvele prijelazna razdoblja za primanje stranih radnika nakon proširenja EU-a 2004. Austrija, Belgija, Danska i Njemačka i dalje primjenjuju ograničenja. Do travnja 2009. Komisiju bi trebale izvijestiti hoće li ih i dalje zadržati.

Stare zemlje članice moraju ukinuti sva ograničenja za radnike iz novih članica do 30. travnja 2011. Za Rumunjsku i Bugarsku, koje su u EU ušle 2007., prijelazno razdoblje završava 31. prosinca 2013.

Prošlogodišnji Europski dan zapošljavanja u Bruxellesu omogućio je više od 1.000 zaposlenja, gotovo svakog desetog posjetitelja, a svako četvrto radno mjesto bilo je izvan Belgije. (Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: European Job Days seek to boost mobility