naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ne treba plan spašavanja financijskog sustava po uzoru na SAD

Europska unija ne treba plan po uzoru na SAD-u kojim bi se novcem poreznih obveznika kupovala rizična imovina kako bi se obnovilo povjerenje u financijski sustav, poručili su Europska komisija i francusko predsjedništvo EU-a.  

Europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Joaquin Almunia europarlamentarcima je kazao da kriza u američkom bankovnom sektoru pogađa realno gospodarstvo u EU te da bi mogla pritisnuti rast gospodarskih aktivnosti u idućoj godini i povećati inflaciju. 

Almunia i Jean-Pierre Jouyet, koji je govorio ispred francuskog predsjedništva, pozvali su na reviziju prakse po pitanju plaća izvršnih direktora, bonusa i otpremnina koja je stimulirala neodgovorno ponašanje. 

Almunia je kazao kako je plan američkog ministra financija Henryja Paulsona da se bilance banaka rasterete dugova po drugorazrednim hipotekarnim zajmovima i ostale rizične imovine dobra inicijativa koju treba detaljno razraditi i brzo usvojiti kako bi stupila na snagu. 

'Situacija s kojom se mi u Europi suočavamo manje je akutna i zemlje članice EU u ovom trenutku ne vide potrebu za uvođenjem plana po uzoru na SAD', kazao Almunia zastupnicima u Europskom parlamentu. 

Njegovo mišljenje dijeli i Jouyet, francuski državni tajnik za europska pitanja, ustvrdivši kako je europski bankovni sustav čvrst te ne zahtijeva poduzimanje mjera spašavanja kakve je osmislilo američko ministarstvo financija. 

Američki Kongres ovih dana kritički razmatra Paulsonov prijedlog za spašavanje financijskih tržišta, težak 700 milijardi dolara, a tržišnu napetost potiče mogućnost odgode ili izmjene predloženog plana. 

Paulson je prošli tjedan pozvao ostala velika svjetska gospodarstva da razmotre slične mjere, no Japan i Europa zasad odbijaju slijediti primjer SAD-a. 

Almunia je kazao kako EU ionako planira donijeti zakone kojima bi se pooštrili zahtjevi u vezi visine kapitala i regulirao rad agencija za dodjelu kreditnih rejtinga, a sada bi možda trebala u razmatranje uvrstiti i neka druga područja. 

Mnogi zakonodavci su mišljenja da je plan rada koji su prije godinu dana dogovorili ministri financija EU danas neprimjeren i zastario, te da je nužno uvesti strožu financijsku regulativu i nadzor banaka kako bi se stalo na kraj zlouporabama, kako ga je netko nazvao, 'casino kapitalizma'.

  

Više o tome:

  • Europski parlament: MEPs debate consequences of financial crisis - and how to improve the system
  • EUobserver: EU rules out US-style bailouts