naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zemlje članice EU-a usvojile Pakt o imigraciji i azilu

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije usvojili su u četvrtak 25. rujna u Bruxellesu Pakt o imigraciji i azilu, dokument čiji je cilj poticanje legalnog useljavanja u EU-u i sprečavanje priljeva ilegalnih imigranata.  

Donošenje Pakta jedno je od ključnih prioriteta francuskog predsjedništva. 

Pakt o stabilnosti i azilu sadrži pet glavnih elemenata; usklađivanje propisa o zakonitom useljavanju pri čemu se u obzir uzimaju potrebe i mogućnosti država članica, borbu protiv ilegalne imigracije, što predviđa mogućnost vraćanja nezakonitih useljenika u državu podrijetla, jačanje nadzora vanjskih granica i izgradnju zajedničke politike u području azila te uspostavljanje partnerskih odnosa s državama iz kojih imigranti dolaze. 

Procjenjuje se da u EU-u boravi oko 8 milijuna ljudi bez dokumenata, koji najčešće uđu turistički i onda odluče ostati. Više od 200 tisuća ih je uhićeno u prvoj polovici prošle godine, od čega je protjerano nešto manje od 90 tisuća. 

Na dnevnom redu Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove je i prijedlog direktive o tzv. 'plavoj karti', posebnoj dozvoli za ulazak na europskog tržište radne snage za visokokvalificirane osobe iz trećih zemalja. 

U vezi s direktivom o plavoj karti, koja bi prema prijedlogu Komisije stupila na snagu 2011. godine, postoji nekoliko pitanja oko kojih zemlje članice nemaju jedinstveno stajalište.

Definicija što su zapravo 'kvalificirani radnici' predstavlja jednu od najspornijih točaka. Raniji pokušaji da se sastavi lista zanimanja koja bi mogla dobiti plavu kartu je napuštena. Umjesto toga, čini se da bi se mogao postići konsenzus da bi jedini kriterij trebao biti visina plaće. 

A budući da se plaće jako razlikuju širom EU zemalja, dogovoreno je da bi za dobivanje plave karte imigranti morali pronaći poslodavca koji bi im ponudio plaću najmanje 1,5 puta višu od prosječne plaće u zemlji koja ih prima. 

Neke su zemlje predlagale da to bude dva puta veća plaća, dok su druge, one otvorenije prema imigrantima, predlagale 1,1 ili 1,2. Konačno je postignut kompromis o broju od 1,5, uz izuzeće za one sektore u kojima postoji kroničan manjak radnika gdje će se tražiti 1,2.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Main results of the Justice and Home Affairs Council
  • EUobserver: EU ministers flesh out foreign worker 'Blue Card' plan