naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament podržao mjere smanjenja emisija CO2 od automobila

Odbor Europskog parlamenta za zaštitu okoliša dao je zeleno svjetlo prijedlogu Europske komisije o uvođenju strogih EU ograničenja na količinu emisija ugljičnog dioksida iz novih automobila.  

Na sastanku odbora za okoliš neočekivano je izglasano da proizvođači automobila koji svoja vozila žele plasirati na tržište Europske unije moraju osigurati da od 2012. prosječne emisije CO2 njihovih automobila ne premašuju 120 grama po kilometru.  

Od navedene će godine biti uvedene kazne za nepoštivanje te odredbe i prekoračenje postavljenog limita, u iznosu od 20 eura po prodanom automobilu, odnosno po gramu po kilometru iznad te vrijednosti, a od 2015. bit će povećane na 95 eura po gramu emitiranih štetnih plinova po kilometru. 

Također je izglasano da se od 2020. dopuštena razina dodatno snizi, na 95 grama po kilometru.

Takav je ishod glasanja u odboru EP-a posve neočekivan, budući da se općenito očekivalo da će povjerenstvo podržati kompromisni prijedlog kojim bi se kazne ograničile na maksimalnih 50 eura po gramu po kilometru, dok bi se u prvim godinama shema odnosila na samo 70 posto najučinkovitijih automobila. 

No, odbor je odlučio odbaciti kompromisni prijedlog, zadavši težak udarac industriji automobila. 

Predloženi zakon sada ide na čitanje parlamentarne plenarne sjednice koja će biti održana od 20. do 23. listopada. 

CO2 je plin koji se najčešće povezuje s globalnim zagrijavanjem a stručnjaci procjenjuju da su samo automobili zaslužni za 14 posto ukupnih EU emisija toga plina.

EU se obvezao na smanjenje emisija CO2 do 2020. za najmanje 20 posto ispod razina iz 1990.

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Environment Committee insists on 2012 target for reducing CO2 from new cars
  • EUobserver: MEPs stick with strong line on CO2 emissions from cars
  • EurActiv: MEPs hail ‘defeat’ of car industry lobby on CO2