naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Kina gubi utrku za ulaganja

Kina ne uspijeva privući europska ulaganja u jednakoj mjeri kao konkurentska gospodarstva poput Rusije i Indije i mora otvoriti svoja tržišta želi li taj trend promijeniti, izjavio je u petak 26. rujna europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson.  

'Europske kompanije su od 2003. više uložile i u Rusiju i u Indiju, dok Kina privlači sve manji dio europskih izravnih stranih ulaganja u gospodarstva u nastajanju, iako nudi velik broj mogućnosti za njih', kazao je Mandelson. 

'Europska ulaganja u Kinu pala su u 2007. na samo dva posto ukupnih europskih izravnih inozemnih ulaganja, unatoč tome što europska izravna strana ulaganja u svijetu snažno rastu', dodao je. 

Kina je najveći dobavljač industrijskih proizvoda za EU i ujedno njegovo najbrže rastuće izvozno tržište sa zabilježenim 75-postotnim rastom izvoza u razdoblju od 2003. do 2007.

No, europske kompanije tvrde da se suočavaju s ozbiljnim preprekama ulaganjima u toj zemlji. 'Europljani strahuju da bi selidbom svoje tehnologije u tu zemlju bili izloženi krađi intelektualnog vlasništva. Suočeni su s nepredvidljivom politikom spajanja i akvizicija', naveo je neke primjere Mandelson. 

Povrh toga, birokratske prepreke u obliku obveze formiranja zajedničkih ulaganja s kineskim tvrtkama ili kompliciranih propisa izdavanja dozvola također europskim kompanijama znatno otežavaju ili posve onemogućavaju odabir Kine kao odredišta za ulaganja, naglasio je nadalje Mandelson. 

Kako bi se to promijenilo, ističe, EU i Kina trebali bi uložiti više napora u zaštitu prava intelektualnog vlasništva, zajamčiti jednaka prava inozemnim kompanijama kakva imaju lokalne tvrtke, te osigurati istinsku otvorenost kineskog ulagačkog tržišta. 

On je posebice pozvao dvije strane da zajedno porade na tehnologijama usmjerenim na smanjenje globalnog zagrijavanja. 'Kineskim zelenim proizvođačima već su otvorena vrata za ulaganja u zapadna tržišta. Ukidanje ograničenja za europska ulaganja u ekološki prihvatljive usluge i tehnologije niskih emisija ugljičnih plinova u Kini trebalo bi biti jezgra naše zajedničke politike za klimatske promjene'.

  

Više o tome:

Europska komisija: Mandelson urges action to reverse sliding EU investment in China